Herdenken en vrijheid vieren 2021

Leven in vrijheid is niet vanzelfsprekend. We herdenken daarom elk jaar het einde van de Tweede Wereldoorlog en vieren dat we sindsdien weer in vrijheid leven. Ook dit jaar staan Amersfoort, Hoogland en Hooglanderveen stil bij ruim 75 jaar vrijheid, met een speciaal programma voor de week van 3 tot en met 9 mei.

Herdenken en vrijheid vieren 2021

Maandag 3 mei - Theatercollege Amersfoort ’40-‘45

Het Theatercollege Amersfoort ’40-’45 is een video-installatie; een documentaire, waarin verteller Hans Goedkoop u meeneemt naar Amersfoort in de Tweede Wereldoorlog. Nagespeelde scenes wisselen af met uniek archiefmateriaal. Amersfoort ’40-‘45 is een productie van het Medialab van Bibliotheek Eemland in samenwerking met Archief Eemland. De documentaire is gratis te bekijken op www.amersfoort4040.nl vanaf maandag 3 mei 20.00 uur.

Bloemlegging

Op 3 mei plaatsen vrijwilligers van o.a. de Stichting Sovjet Ereveld bloemen op het Sovjet Ereveld en de Nederlandse en andere geallieerde oorlogsgraven op begraafplaats Rusthof.

De Stichting Herdenkingsstenen Amersfoort zorgt op 4 mei voor een witte anjer bij alle 412 herdenkingsstenen in de stad. Vrijwilligers doen dit als laatste eer aan de ruim 400 vermoorde joodse Amersfoorters en verzetsstrijders, en ook als troost en blijk van medeleven aan de familie en betrokkenen. Lees meer www.herdenkingsstenenamersfoort.nl

Dinsdag 4 mei

Herdenkingen

Op 4 mei vinden in besloten kring herdenkingen plaats bij oorlogsmonumenten op de Leusderheide, in Rustenburg, op Rusthof en in Hoogland.

Stille Tocht

Op 4 mei lopen burgemeester Bouwmeester en locoburgemeester Stegeman samen met jongeren uit twee schoolklassen uit Leusden en Amersfoort de Stille Tocht van Kamp Amersfoort naar Rusthof. In verband met de coronamaatregelen kan publiek zich niet aansluiten bij de tocht.

Herdenkingsconcert Xaveriuskerk

Het Amersfoorts Jeugd Orkest verzorgt op 4 mei het jaarlijkse herdenkingsconcert in de St. Franciscus  Xaveriuskerk. Vanwege corona wordt het concert dit jaar vooraf opgenomen en op een later moment o.a. via www.herdenken.tv aangeboden.

Woensdag 5 mei

Bordje Vrijheid – een maaltijd met een verhaal

Stichting de Bühne organiseert op 5 mei ‘Bordje Vrijheid’. Amersfoorters worden uitgedaagd hun culinaire kunsten te tonen en de smaken van vrijheid te bespreken. Wil jij een vrijheidsmaaltijd koken voor een wijk- of stadsgenoot?

Iedereen die zich heeft aangemeld kookt voor één uitgenodigde tafelgenoot en ontvangt een Bordje Vrijheid-tafeldektas. Het project wordt volledig binnen de geldende coronamaatregelen georganiseerd. Er blijft genoeg ruimte over om er te zijn voor een ander en vrijheidsverhalen te delen.

Meer weten of aanmelden? Kijk op: www.bordjevrijheid.nl.

Vrijdag 7 mei

Het Geluid van Vrijheid -  meer dan een concert

Op 7 mei 1945 is Amersfoort bevrijd. Dit vieren we met een optreden in het Openluchttheater in Birkhoven. Onder muzikale begeleiding van de Konrad Koselleck Big Band neemt Vincent Bijlo je mee naar het Amersfoort van 1945. Met muzikale bijdragen van: Ellen ten Damme, Wudstik en Monnik. Het concert begint om 19.45 uur en is via een livestream gratis vanuit huis te volgen.

Van links naar rechts: Monnik, Wudstik en Ellen ten Damme onder: Vincent Bijlo en Konrad Koselleck Van links naar rechts: Monnik, Wudstik en Ellen ten Damme onder: Vincent Bijlo en Konrad Koselleck

Zondag 9 mei

Herdenking Sovjet Ereveld

Op 9 mei om 11.00 uur vindt een kranslegging plaats op het Sovjet Ereveld in aanwezigheid van onder anderen. ambassadeurs van voormalige Sovjetrepublieken en de burgemeesters van Leusden en Amersfoort.

Informatie

Houd de webpagina www.amersfoort.nl/vieren-herdenken in de gaten voor de meeste actuele informatie.

Het hele programma wordt aangeboden volgens de actueel geldende maatregelen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

Twitter en mail

Volg ook @Gem_Amersfoort op Twitter voor het laatste nieuws.

Of neem een abonnement op de nieuwsbrief AmersfoortMail.