Food Court Amersfoort bedrijventerrein De Wieken bijna klaar

Food Court Amersfoort is bouwkundig opgeleverd. Met de komst van de vier restaurantpaviljoens en later dit jaar een brandstofverkooppunt, is de ontwikkeling van het Entreegebied van bedrijventerrein De Wieken compleet.

Food Court Amersfoort bedrijventerrein De Wieken bijna klaar

Aan de snelweg A28, afslag Centrum, in de hoek van de Wiekenweg, Energieweg en Hogeweg komen vier restaurantpaviljoens, namelijk een McDonald’s, Subway, Kentucky Fried Chicken en Shabu Shabu. Voor een vijfde gebruiker van dit complex is nog ruimte. Op 22 mei was de officiële overdracht van de gebouwen aan de gebruikers. Zij zijn direct gestart met de inrichting van hun panden. Begin juli zal de eerste gebruiker van dit Food Court zijn deuren openen voor het publiek.

Bouwbedrijf Reggestede Projecten BV uit Lochem heeft zo veel mogelijk duurzame materialen gebruikt, zoals aluminium en andere onderhoudsarme elementen. Het regenwater wordt opgevangen en op locatie in de bodem geïnfiltreerd. Verder zal de McDonald’s geen gas gebruiken. Bij het Food Court is een parkeerplaats aangelegd voor zo’n 160 auto’s. In de retentievijver aan de A28 staat een attentiemast, waar binnenkort de gebruikers van het Food Court reclame op aanbrengen.

Het nieuwe brandstofverkooppunt, met OK Nederland als uitbater, wordt naar verwachting dit jaar in aanbouw genomen en zal dan zo snel mogelijk de eerste klanten verwelkomen. Naast de bekende fossiele brandstoffen zal hier ook duurzame diesel worden verkocht en komt er een laadpunt voor elektrische auto’s.

Hoe gaat de gemeente om met zwerfafval?

Met de bedrijven die zich vestigen op het Food Court, zijn afspraken gemaakt over zwerfafval. Zij zijn verantwoordelijk voor het opruimen van de omgeving en de gemeente zal hen er op aanspreken als dat niet naar wens gebeurt.

Hoe past een Food Court bij de duurzaamheidsprincipes van de gemeente?

De ontwikkeling van het Entreegebied van De Wieken is via een aanbesteding in de markt gezet. Op deze plek zijn allerhande leisure en aan leisure gerelateerde activiteiten mogelijk. Het foodcourt is als winnaar van de aanbesteding uit de bus gekomen. De gebruikers van het foodcourt zijn op allerlei manieren gestimuleerd om zo duurzaam mogelijk te zijn, zowel qua nieuwbouw als ook qua bedrijfsvoering. Zo zal de MacDonald’s gasloos worden en wordt het regenwater geïnfiltreerd op het terrein zelf. Daarmee past de realisatie van het Food Court Amersfoort binnen de duurzaamheidsprincipes van de gemeente.

Waarom zet de gemeente actief in op meer bewustzijn voor gezondheid en stemt zij tegelijkertijd in met de komst van meer fastfoodrestaurants?

De gemeente onderstreept inderdaad het belang van een gezonde levensstijl. In diverse programma’s stimuleren we een gezond leven en het maken van gezonde keuzes. De overheid treedt echter niet in de vrije keuze van mensen. Iedereen mag zelf besluiten om wel of geen gebruik te maken van een fastfoodrestaurant.

Een Food Court trekt veel extra verkeer naar het gebied. Is de infrastructuur daar wel op berekend?

In de oorspronkelijke plannen voor De Wieken was al rekening gehouden met horeca en een brandstofverkooppunt. In het in 2013 vastgestelde bestemmingsplan zijn de functies van de Entreekavel verruimd met leisure en horeca. Daarna is in 2015 het bestemmingsplan Entreegebied de Wieken Zuid vastgesteld. Daarin is onder andere de eis voor een vlotte en veilige verkeersafwikkeling van De Wieken en het Entreegebied opgenomen. Die eis heeft onder meer geleid tot de (al gerealiseerde) verkeersontsluiting van het Entreegebied en de aanleg van de rotonde in de Wiekenweg.

Twitter en mail

Volg ook @Gem_Amersfoort op Twitter voor het laatste nieuws.

Of neem een abonnement op de nieuwsbrief AmersfoortMail.