Deelnemers met GPS-trackers door de binnenstad

Op 8 juni gaan studenten van hogeschool Saxion, als onderdeel van een pilot, GPS-trackers uitdelen rondom het station in Amersfoort. Deelname aan de pilot is vrijwillig. Met deze GPS-trackers worden routes die deelnemers in de binnenstad van Amersfoort afleggen in kaart gebracht. Er wordt geen informatie verzameld van mensen die niet deelnemen aan de pilot. De gemeente probeert door het verzamelen van deze informatie meer zicht te krijgen op de looproutes die bezoekers van de binnenstad kiezen.

Deelnemers met GPS-trackers door de binnenstad

GPS-trackers

GPS-trackers zijn kleine apparaatjes die door bezoekers aan Amersfoort bij zich gedragen kunnen worden. Door middel van GPS wordt de route die deelnemers afleggen bijgehouden. Op het apparaatje zit een ‘attentiebutton’, een soort fysieke like-knop die ingedrukt kan worden. De locatie en tijdstip worden dan vastgelegd. Hierdoor ontstaat een heatmap van de routes en een kaart met punten waar op de knop is gedrukt.

Op 8 juni staan de studenten van hogeschool Saxion rondom het centraal station van Amersfoort. Vanaf deze locatie houden bezoekers de GPS-trackers gedurende de dag bij zich, totdat zij weer huiswaarts keren met het openbaar vervoer.

Samenwerking met Saxion

Dit project is een samenwerking tussen Saxion en de gemeente Amersfoort als onderdeel van het project ‘Hightech Binnenstad Monitoring’. Dit project is opgezet door Hogeschool Saxion (Enschede) en richt zich op het inzetten van instrumenten om realtime data in de openbare ruimte te verzamelen, deze te tonen in een dashboard en op basis hiervan slimmere beslissingen te maken. Er zijn verschillende gemeenten aangehaakt bij dit project, waarvan 3 gemeenten pilots mogen draaien. Gemeente Amersfoort is daar één van.

Twitter en mail

Volg ook @Gem_Amersfoort op Twitter voor het laatste nieuws.

Of neem een abonnement op de nieuwsbrief AmersfoortMail.