College wil toeristenbelasting op € 2,40 vaststellen

Het college van burgemeester en wethouders vraagt de gemeenteraad de Verordening Toeristenbelasting vast te stellen. Het voorgestelde tarief is € 2,40 per persoon per nacht. De raad bespreekt het op dinsdag 11 mei 2021 in De Ronde en neemt twee weken later een besluit.

Eind vorig jaar, met het vaststellen van de begroting, besloot de gemeenteraad om per 1 juli 2021 toeristenbelasting te gaan heffen. Dit moet jaarlijks € 600.000,- aan inkomsten opleveren. De voorgestelde belastingplicht geldt voor aanbieders van overnachtingsaccommodaties.

Achtergrond toeristenbelasting

Het heffen van toeristenbelasting gebeurt al in 86% van de gemeenten. De heffing ontstond vanuit de gedachte om toeristen mee te laten betalen aan de voorzieningen en het onderhoud van de stad. De belasting wordt geïnd via eigenaren van hotels, pensions, bed and breakfasts en particulieren die bijvoorbeeld via AirBnB overnachtingen aanbieden. Zij berekenen dit tarief veelal door aan hun gasten.

Daarnaast is het de bedoeling dat zij aan het eind van het jaar met een aangiftebiljet het aantal overnachtingen doorgeven aan de gemeente, zodat die bijvoorbeeld in 2022 over kalenderjaar 2021 een realistische aanslag kan sturen. Hiervoor moeten de aanbieders een overnachtingenregister bijhouden.

Twitter en mail

Volg ook @Gem_Amersfoort op Twitter voor het laatste nieuws.

Of neem een abonnement op de nieuwsbrief AmersfoortMail.