Campagne over negatieve gevolgen houtrook

Het wordt buiten kouder dus binnen en buiten wordt weer vaak met houtkachels, open haarden en terraskachels gestookt. Gezellig, maar niet iedereen is zich bewust van de negatieve effecten die dit heeft op de lucht en onze eigen gezondheid. Reden voor de gemeente om de gevolgen van houtrook op onze gezondheid en het klimaat onder de aandacht te brengen met de campagne “Welk rooksignaal geef jij af?”.

Campagne over negatieve gevolgen houtrook

Op www.amersfoort.nl/houtrook vindt u meer informatie over hoe u zelf beter kunt stoken, maar ook tips om het gesprek aan te gaan met buren als u zelf overlast ervaart.

Gezellig, maar wel met beleid!

Een vuurtje stoken met hout, binnen of buiten, betekent uitstoot van fijnstof. Dit kan bij mensen klachten veroorzaken aan de luchtwegen, longen, hart en bloedvaten. Kinderen, ouderen en mensen met chronische luchtwegaandoeningen zijn hier extra gevoelig voor.

Enkele tips om de overlast voor uzelf en uw buren te beperken zijn:

  • Stook alleen briketten of schoon hout dat één of twee jaar gedroogd is

  • Reinig de schoorsteen regelmatig

  • Ventileer extra als de haard of houtkachel brandt, zodat het vuur genoeg zuurstof krijgt om te branden en vervuilende stoffen worden afgevoerd

  • Stoken bij windstil of mistig weer is niet toegestaan, omdat de rook dan blijft hangen en extra veel overlast veroorzaakt. Op www.stookwijzer.nu kunt u zien of er voldoende wind is om te kunnen stoken.

De campagne

Deze week posten we op onze site en social media het startfilmpje voor Amersfoort en op www.amersfoort.nl/houtrook kunt u een speciale ansichtkaart voor uw eigen wijk bestellen. Met één druk op de knop heeft u dan tips om gezond en veilig te stoken in de vorm van een leuke kaart.

Twitter en mail

Volg ook @Gem_Amersfoort op Twitter voor het laatste nieuws.

Of neem een abonnement op de nieuwsbrief AmersfoortMail.