Bushaltes in Amersfoort worden rookvrije zones

Vanaf 25 november 2020 is gestart met het rookvrij maken van alle bushaltes in de gemeente Amersfoort. Bij elke halte wordt een blauwe stoeptegel van de Rookvrije Generatie geplaatst. Hierop staat aangegeven dat het om een rookvrije zone gaat. Daarmee draagt Amersfoort bij aan een Rookvrije Generatie.

Bushaltes in Amersfoort worden rookvrije zones

Rookvrij tegel bij bushaltes

Een sigaret opsteken terwijl je op de bus wacht. Voor veel rokers is het een gewoonte, maar zodra de stoeptegel er ligt is dit bij de bushaltes in Amersfoort niet langer gewenst. Het initiatief komt van de gemeente Amersfoort in nauwe samenwerking met vervoerder Syntus Utrecht.
Een van de eerste stoeptegels werd op 2 december gelegd door Hans Buijtelaar, wethouder mobiliteit en luchtkwaliteit in Amersfoort.

Overlast voor wachtende reizigers

Wethouder Buijtelaar: “Amersfoort onderneemt veel acties om de stad een schonere lucht te geven en rookvrij te krijgen voor de volgende generaties. Terreinen rondom veel bedrijven, scholen, sportvelden, speeltuinen en recent nog het Stadhuisplein: allemaal zijn ze inmiddels rookvrij. De bushaltes zijn een goede toevoeging in deze rij. Voor veel reizigers zorgt de rook voor overlast. Als er een groep mensen bij een halte staat en eentje ervan gaat roken, dan heeft de hele groep daar hinder van. Ook kinderen staan bij de haltes te wachten. We willen de momenten waarop zij anderen zien roken tot een minimum beperken en daarmee een rookvrije toekomst stimuleren”.

Op weg naar een rookvrije generatie

De door wethouder Buijtelaar geplaatste stoeptegel valt goed op: op de tegel staat een wit vinkje afgebeeld met de tekst ‘op weg naar een rookvrije generatie’. De komende periode worden alle bushaltes in Amersfoort voorzien van deze stoeptegel.

Twitter en mail

Volg ook @Gem_Amersfoort op Twitter voor het laatste nieuws.

Of neem een abonnement op de nieuwsbrief AmersfoortMail.