Blijf voorzichtig met de Eikenprocessierups

Op veel plaatsen in Amersfoort is de eikenprocessierups gesignaleerd. Eiken waarvan is gemeld dat de rups er in zit, zijn gecontroleerd en vervolgens gemerkt met een rood/wit lint. Zolang dit lint om een boom hangt, is het belangrijk erbij uit de buurt te blijven. De aannemer haalt binnen enkele weken na de melding de nesten van de rups uit de boom.

Blijf voorzichtig met de Eikenprocessierups

De rupsen zijn dan nog aanwezig en hun brandharen kunnen zorgen voor klachten als jeuk, huiduitslag of irritatie aan ogen of luchtwegen.

Vermijd contact

Vermijd dus contact met de (brandharen van de) rups en de boom. Raak de boom niet aan en ga er niet onder zitten of onder spelen. Ook is het belangrijk uw hond uit de buurt van de boom te houden. Dit om te voorkomen dat brandharen van de rups via de hondenvacht worden verspreid.

Melding en bestrijding

Als er een melding van eikenprocessierupsen in eikenbomen op openbaar terrein bij de gemeente binnenkomt, komt er binnen een paar werkdagen een deskundige langs om te kijken of het ook echt om deze rupssoort gaat. Gaat het om de eikenprocessierups dan krijgt de boom een rood/wit lint en geeft de gemeente de aannemer opdracht om de rups te bestrijden. Dit gebeurt binnen enkele weken door de nesten met een grote stofzuiger weg te zuigen uit de boom waar ze in zitten. Is de rups weggehaald uit de boom, dan verwijdert de aannemer ook het rood/witte lint.

Eikenprocessierups in uw tuin?

Staat er een eik met de eikenprocessierups op uw eigen terrein? Dan is het verstandig om een aannemer te bellen om de nesten te laten weghalen. De gemeente adviseert u om dit niet zelf te doen. Een lijst met aannemers die dit kunnen is te vinden op www.amersfoort.nl/eikenprocessierups.

Heeft u de eikenprocessierups bij u in de straat (of op het schoolterrein) gesignaleerd? Meld het dan bij de gemeente via www.amersfoort.nl/melden. Of bel met 14 033.

Twitter en mail

Volg ook @Gem_Amersfoort op Twitter voor het laatste nieuws.

Of neem een abonnement op de nieuwsbrief AmersfoortMail.