Amersfoorter René van Zanten benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

Bij zijn afscheid als directeur van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek (SVDJ) is Amersfoorter René van Zanten benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Hij ontving de koninklijke onderscheiding uit handen van de demissionair minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media, Arie Slob, tijdens de presentatie van Journalistiek 2035, de SVDJ-scenariostudies naar de toekomst van de Nederlandse journalistiek. De demissionair minister dankte Van Zanten voor zijn ‘onvermoeibare inzet voor het stimuleren van vernieuwing en versterking van de onafhankelijke Nederlandse journalistiek.’

Amersfoorter René van Zanten benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

De onderscheiding is een erkenning van de buitengewone verdiensten van René van Zanten voor de journalistiek. Frits van Exter, voorzitter van het bestuur van het Stimuleringsfonds: “Hij heeft een zeldzame gedrevenheid voor het vak. Het Fonds is onder zijn leiding gegroeid van een toch wat stoffig subsidieloket naar een dynamische club die de journalistiek helpt zich te vernieuwen en verdiepen. Hij heeft het prima gedaan als directeur, maar in zijn inzet ging hij veel verder. René heeft initiatieven genomen, mensen bij elkaar gebracht en met zijn kleine groep gemotiveerde medewerkers bergen werk verzet om dingen te laten lukken, zoals recent de uitvoering van steunmaatregelen voor lokale media die door de pandemie dreigden om te vallen.”

Van Zanten ook wordt onderscheiden voor zijn lange loopbaan als journalist, verslaggever, hoofdredacteur en uitgever van grote regionale titels als het Utrechts Nieuwsblad en De Gelderlander en zijn maatschappelijke inzet in Amersfoort, onder andere als bestuurslid en voorzitter van de stichting Amersfoort in C in de periode 2012-2017. Hij heeft elf jaar bij het Fonds gewerkt en gaat eind dit jaar met pensioen. Hij wordt opgevolgd door Peter Smet, plaatsvervangend directeur bij het SVDJ.

Twitter en mail

Volg ook @Gem_Amersfoort op Twitter voor het laatste nieuws.

Of neem een abonnement op de nieuwsbrief AmersfoortMail.