Amersfoort neemt deel aan campagne Senioren en Veiligheid

Senioren zijn geregeld slachtoffer van skimmen (meekijken bij het pinnen), babbeltrucs, hulpvraagfraude en phishing. In de maand september deelt de gemeente – in samenwerking met onder andere het ministerie van Justitie en Veiligheid – concrete tips voor inwoners om te voorkomen dat zij slachtoffer worden.

Amersfoort neemt deel aan campagne Senioren en Veiligheid

Maak het oplichters niet te makkelijk

De maand september staat in het teken van verschillende vormen van criminaliteit gericht op senioren. Op www.maakhetzeniettemakkelijk.nl worden wekelijks filmpjes geplaatst. Daarnaast kunt u elke dinsdag om 10.30 uur een live webinar volgen (later ook terug te kijken), gepresenteerd door Catherine Keyl. Een panel van inhoudelijk experts bespreekt dan het thema van die week en laat weten wat u kunt doen om te voorkomen dat u slachtoffer wordt en wat u moet doen als dat wel gebeurt.

Iedereen kan slachtoffer worden

Ieder slachtoffer is er een te veel. Politie en de Fraudehelpdesk zien sinds de coronacrisis een verschuiving in de criminaliteit. Zo is het aantal slachtoffers van hulpvraagfraude (bijvoorbeeld via WhatsApp) fors toegenomen en worden babbeltrucs gebruikt waarbij criminelen ‘hulp’ aanbieden.

Ambassadeur

Acteur Kees Hulst is ambassadeur van de campagne. Hulst: “Als acteur in ‘Het geheime dagboek van Hendrik Groen’ zie ik hoe graag senioren het heft in eigen handen nemen. Zij kunnen veel zelf doen om te voorkomen dat ze slachtoffer worden, maar hebben daarvoor wel de juiste informatie nodig. Daarom steun ik als ambassadeur graag de campagne, want samen met de overheid maken wij ouderen het oplichters natuurlijk niet te makkelijk!”.

Samenwerkende partners

De campagne is georganiseerd door het ministerie van Justitie en Veiligheid en vele betrokken partijen zoals ouderenbonden, politie, OM, Slachtofferhulp Nederland, de Fraudehelpdesk, het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid, Veilig internetten, banken, supermarkten, de telecomsector en ruim 100 gemeenten.

Twitter en mail

Volg ook @Gem_Amersfoort op Twitter voor het laatste nieuws.

Of neem een abonnement op de nieuwsbrief AmersfoortMail.