Afspraken voor schone en stille taxi's

Amersfoort zet vandaag de handtekening onder de ambitie om vanaf 2025 volledig over te gaan op taxi’s die uitstootvrij rijden. Het doel is dat vanaf 2025 in de stad alle nieuwe taxi’s vrij van uitlaatgassen zijn. Met deze heldere ambitie komt er duidelijkheid voor taxiondernemers, die hierdoor de komende jaren gericht kunnen investeren in schone en stille taxi’s. En het geeft verdere invulling aan de afspraak uit het Klimaatakkoord om transport te vergroenen.

Afspraken voor schone en stille taxi's

Naast Amersfoort tekenen ook Amsterdam, Den Haag, Eindhoven, Rotterdam en Tilburg. In totaal rijdt in deze steden ongeveer driekwart van de in totaal tienduizend consumententaxi’s in Nederland rond. Voor bestaande taxi’s komt een landelijke overgangstermijn. De verwachting is dat er meer steden en partijen volgen.

Op weg naar haalbare tussenstap

De afspraken van vandaag zijn een eerste stap op weg naar volledig schone taxi’s in heel Nederland. Belangrijk uitgangspunt is dat taxiondernemers de tijd krijgen om de overstap te maken. Een taxi gaat gemiddeld drie tot vijf jaar mee.

Veel ondernemers hebben door corona nu geen mogelijkheid om te investeren. Daarom is afgesproken dat er een goede overgangstermijn komt, zodat ze over kunnen stappen op een elektrische taxi of taxi op waterstof wanneer ze daar aan toe zijn. Over deze termijn moet eind dit jaar helderheid zijn.

Schonere lucht

Wethouder Hans Buijtelaar: “We werken met z’n allen in de stad aan schonere lucht. Sinds dit jaar hebben we een autoluwe binnenstad en vanaf 2025 is de bevoorrading in het centrum uitstootvrij. Ook voor de taxi’s, die normaliter veel kilometers maken, is verduurzaming van belang. Dus samen met de chauffeurs gaan we aan de slag om de stappen naar een schone taxibranche te maken.”

Regelgeving

Het Rijk werkt ondertussen aan regelgeving, zodat straks in alle gemeenten die meedoen dezelfde regels gelden. In 2022 moet hier meer duidelijkheid over zijn.

Twitter en mail

Volg ook @Gem_Amersfoort op Twitter voor het laatste nieuws.

Of neem een abonnement op de nieuwsbrief AmersfoortMail.