600 Amersfoorters in actie tegen zwerfafval

WorldCleanupDay ging afgelopen zaterdag 21 september van start in wijkcentrum het Klokhuis. Wethouder Kees Kraanen opende de campagne met een gezamenlijke Warmup & Cleanup waarna leerlingen van De Poolse School en teams van A Rocha, Elisabeth Groen en tal van buurtbewoners de buurt in trokken voor een grote schoonmaak.

600 Amersfoorters in actie tegen zwerfafval

Foto: Paul van Heel (Warmup & Cleanup bij Wijkcentrum het Klokhuis)

Vanaf 18 locaties in de stad trokken honderden Amersfoorters erop uit om zwerfafval te rapen en de stad een stuk schoner te maken.

Emiclaer, Eem en Eemhaven

Bij Winkelcentrum Emiclaer stak het klussersduo Buurman & Buurman samen met het aanwezige publiek de handen uit de mouwen en kreeg het winkelplein een goede opruimbeurt. De bodem van de vijver van Emiclaer werd afgestruind door de duikers van Wobbegong. In de wijk Vathorst werd door het team van LakesideSup al peddelend de Laak onder handen genomen. En op de Eem en in de Eemhaven waren Roeivereniging Hemus, Kanovereniging Keistad en Scouting Karel Doorman druk in de weer. Met tientallen kano’s, roeiboten en sloepjes werd ook hier op zwerfafval gejaagd.

Soetserkwartier

In het Soesterkwartier gingen tientallen kinderen en hun ouders aan de slag. Gewapend met vuilniszak en prikker werd de groenzone rondom Speeltuin Rivierenbuurt schoongemaakt. Samen met kunstenaar Evelien Kooloos konden van gevonden PET flessen de mooiste bloemen worden gemaakt. Op andere locaties werden workshops Trommelen op Afval en Green Grafity gegegeven.

Huis van Bartels

Bij het Huis van Bartels werden ondertussen een drietal actieve wijkbewoners door Wethouder Kraanen in het zonnetje gezet. De vitale dames zijn dagelijks actief in de strijd tegen zwerfafval. “De beste oplossing? Gewoon je rotzooi in de bak gooien. Je buurt schoonhouden is toch normaal? Maar kan ik nu weer aan de slag?”. Tijdens de, door Paul Liklikuwata van het Huis van Bartels verzorgde, high tea konden de deelnemers even op adem komen en energie opdoen voor de volgende prikactie.

Betrokken organisaties

Ook elders in de stad werden prikacties gehouden. Schoonmaakmateriaal en versnaperingen konden worden opgehaald bij supermarkten in Hoogland, Vathorst en Nieuwland, Ikea en Ranzijn. Ook Het Icoon, Kade cafe en Theater de Lieve Vrouw sloten aan met diverse activiteiten.

Organisatoren Amersfoort

De actie is onderdeel van de campagne WorldCleanupDay waaraan wereldwijd 160 landen en ruim 17 miljoen vrijwilligers aan meedoen. In Amersfoort is de zwerfafval campagne voor het tweede jaar op rij georganiseerd door Matchpoint, JCI Eemland en Rotary Amersfoort Young Ambition.  Projectleider World Clean up Day Amersfoort Adith van Vuuren van Matchpoint Zinvol Zaken doen  “Het is dit jaar een stadsbrede actie geworden. Hadden we vorig jaar 3 locaties en ruim 150 deelnemers, dit jaar doen er honderden mensen, jong en oud uit de hele stad mee. Amersfoort laat daarmee zien dat het hart heeft voor zijn omgeving. 

Top 6 afval

Ruim 60% van het opgehaalde afval was plastic. Hieronder staat een top 6 van de meeste opgeruimde spullen:

  1. blikjes

  2. flessen

  3. plastic zakjes

  4. lachgas patronen

  5. peuken

  6. papier

Twitter en mail

Volg ook @Gem_Amersfoort op Twitter voor het laatste nieuws.

Of neem een abonnement op de nieuwsbrief AmersfoortMail.