Gratis OV voor 66-plussers met een krappe beurs

Op maandag 19 september is in de provincie Utrecht de proef ‘Gratis OV voor 66 plus’ van start gegaan. Inwoners van 66 jaar en ouder met een laag inkomen komen in aanmerking voor een Gratis OV-abonnement. Met dit abonnement is het mogelijk om in de hele provincie Utrecht gratis gebruik te maken van de bus, tram, buurtbus en de flexdiensten van U-OV en Syntus Utrecht.

 Gratis OV voor 66-plussers met een krappe beurs

Reizigers kunnen doordeweeks na 09.00 uur reizen en in het weekend en op feestdagen de hele dag.

Het initiatief voor deze actie komt uit het coalitieakkoord van de provincie Utrecht, waarin een proef met gratis regionaal openbaar vervoer is aangekondigd. Het doel is om ouderen met een krappe beurs meer kansen te geven erop uit te gaan en om anderen te ontmoeten.

Aanvragen

Ouderen die de leeftijd van 66 jaar hebben bereikt, wonen in de provincie Utrecht en niet meer te besteden hebben dan € 17.700 per jaar kunnen een gratis OV-abonnement aanvragen. Om een abonnement te ontvangen, is er een speciale website gemaakt: www.gratisreizenouderen.nl. Hier staat uitgelegd welke stappen mensen moeten nemen om het abonnement aan te vragen. Geïnteresseerden moeten bijvoorbeeld met een inkomensverklaring van de belasting aantonen dat zij voldoen aan de voorwaarden. Iedereen die voldoet aan de voorwaarden en zich heeft aangemeld, ontvangt een gratis ov-abonnement dat op hun persoonlijke OV chipkaart wordt geladen. De proef met gratis OV loopt tot 9 december 2023.

Hulp

Wanneer mensen niet op internet kunnen of hulp nodig hebben bij de aanvraag kunnen ze naar de Bibliotheek of een van de informatiewinkels van Indebuurt033. Er zijn folders met uitleg beschikbaar bij bibliotheken, de informatiewinkels en de servicewinkel van Syntus Utrecht op Amersfoort Centraal (Stationplein 109).

Meer weten?

Op de website www.gratisreizenouderen.nl staat alle informatie over de proef en hoe men zich kan aanmelden. De actie met gratis reizen wordt mogelijk gemaakt met een financiële bijdrage door de provincie Utrecht van 1,3 miljoen euro.

Twitter en mail

Volg ook @Gem_Amersfoort op Twitter voor het laatste nieuws.

Of abonneer u op de AmersfoortMail of één van onze andere nieuwsbrieven.

AANMELDEN