Lynn Verhoeven eerste kinderburgemeester van Amersfoort

Algemeen

De elfjarige Lynn Verhoeven uit de Amersfoortse wijk Zielhorst is de eerste kinderburgemeester van Amersfoort! Op 4 april 2023 is zij tijdens de raadsvergadering Het Besluit officieel geïnstalleerd. 'Mijn droom voor Amersfoort is eenzame kinderen helpen.'

Kinderagenda

De kinderburgemeester en de kinderraad hebben samen een kinderagenda gemaakt. Daarop staan thema's die voor kinderen in Amersfoort, Hoogland en Hooglanderveen belangrijk zijn. Die thema's willen ze extra onder de aandacht brengen.

Kinderburgemeester Lynn en Moos en Omar van de kinderraad hebben namens de kinderraad hun kinderagenda aangeboden aan de gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders. 

Van links naar rechts: Moos, kinderburgemeester Lynn, Levi, Pepijn, Lisa, Omar en Kian (op de foto ontbreken Fayenne en Rinze)
Van links naar rechts: Moos, kinderburgemeester Lynn, Levi, Pepijn, Lisa, Omar en Kian (op de foto ontbreken Fayenne en Rinze)

Eenzame kinderen helpen

Dit jaar hebben de kinderen in de gemeente Amersfoort ervoor gekozen om aan de slag te gaan met eenzaamheid onder kinderen. 

De kinderraad: ‘Het is onze droom om eenzame kinderen te helpen. Wij vinden het belangrijk dat geen enkel kind zich eenzaam hoeft te voelen. En dat een kind, dat zich eenzaam voelt iemand kan ontmoeten die kan helpen. Of dat eenzame kinderen door anderen gezien worden. Dat vraagt om lef. Bij het eenzame kind om ervoor uit te komen. Bij de ander om voor diegene op te komen. 

Gelukkig kun je zijn als je samen met familie en vrienden bent. Als je lekker eten hebt. Als je gezond bent. Als je kunt sporten. Muziek maken. Als je kunt spelen met andere kinderen. Je kunt gelukkig worden van dieren. Van een talent ontdekken. Leuke dingen doen, zoals gamen, dansen. Van een verrassing kun je ook gelukkig worden.

Kinderen kunnen eenzaam zijn als ze dat niet hebben. Als ze ziek zijn of een beperking hebben. In armoede leven, de taal niet spreken. Als het thuis niet goed gaat omdat er zorgen zijn of omdat het onveilig is. Eenzaam vanwege racisme.  Of omdat je gepest wordt. En dat gebeurt nog veel te vaak. 

Samen met de kinderwijkraden uit de gemeente denken wij erover na wat kinderen kan helpen die daarom eenzaam zijn.’

Thema’s kinderwijkraden

Daarnaast houden de kinderwijkraden uit de gemeente zich bezig met een bepaald thema voor hun wijk. De kinderraad vraagt ook voor deze thema’s in de wijken extra aandacht (enkele kinderwijkraden hebben nog niet over een thema besloten).

Levi (kinderwijkraad Soesterkwartier): 'Onze kinderwijkraad zet zich in voor woningen voor dieren in de wijk. Voor wilde wijkdieren. Bij de Rivierenwijk maken de kinderen een project voor waterdieren.'

Kian (kinderwijkraad Zielhorst): 'Wij willen dat de wijk veiliger wordt, dat kinderen veilig overal kunnen spelen en fietsen.'

Fayenne (kinderwijkraad Hoogland) en Rinze (kinderwijk Schothorst): 'Wij werken nog een thema uit maar vinden vooral leuke speelplekken voor oudere kinderen belangrijk. Die zijn er eigenlijk niet, vaak alleen voor kleinere kinderen.'

Omar en Moos (kinderwijkraad Liendert/Rustenburg en Amersfoort-Zuid): 'Wij zetten ons in voor zwerfafval. Wij vinden het belangrijk dat de wijk schoon is. Dat is beter voor mensen, dieren en het milieu. Het is akelig om te spelen tussen de rommel.'

Pepijn (kinderwijkraad Vathorst): 'Wij zetten ons in voor activiteiten voor oudere kinderen, voor verkeersveiligheid en de aanpak van overlast door jongeren.'

De droom van Lynn

Het raakt Lynn dat een kind op haar schoolplein vaak alleen zit en geen vrienden lijkt te hebben, vertelde ze de burgemeester. Dat zou ze heel graag willen veranderen. Elk kind in de gemeente zou een arm om zich heen moeten hebben. Niet alleen moeten staan.

Haar droom sprak ook de meeste kinderwijkraden aan in de verkiezingen voor de kinderburgemeester. Zij gaan het komende jaar samen met de kinderburgemeester aan de slag om iets te doen aan eenzaamheid onder kinderen.

De ambtstermijn van de kinderburgemeester loopt van april 2023 tot en met maart 2024.

Portret van kinderburgemeester Lynn Verhoeven
Lynn Verhoeven, kinderburgemeester van Amersfoort

Video

Bekijk de video om de installatie van de kinderburgemeester op 4 april 2023 terug te kijken. Bekijk ook de video waarin burgemeester Bolsius op bezoek gaat bij de nieuwe kinderburgemeester:

Installatie kinderburgemeester 4 april 2023

Wat doet de kinderburgemeester?

Als kinderburgemeester gaat Lynn praten met kinderen en de kinderwijkraden over onderwerpen die zij belangrijk vinden, hiermee is zij de stem voor alle kinderen tot en met 12 jaar in Amersfoort. Zij zet de ideeën en wensen van kinderen op de kaart bij de mensen die belangrijke beslissingen nemen over Amersfoort. Zij gaat vooral samen met de kinderraad – een afvaardiging van kinderen uit de kinderwijkraden - aan de slag met haar droom voor Amersfoort: eenzame kinderen helpen. Ook gaat zij als kinderburgemeester met de burgemeester of wethouders naar activiteiten die ook voor kinderen belangrijk zijn, bijvoorbeeld de sinterklaasintocht, de 4 mei-herdenking of de opening van een groene speeltuin.

Contact

Heb je een vraag aan de kinderburgemeester? Heb je een idee waarmee je Lynn kan helpen om haar droom te laten uitkomen? Of wil je de kinderburgemeester ergens voor uitnodigen? Bel naar: 033 469 4379 (griffie gemeenteraad). Of stuur een e-mail naar kinderburgemeester@amersfoort.nl.