Lynn Verhoeven eerste kinderburgemeester van Amersfoort

De tienjarige Lynn Verhoeven uit de Amersfoortse wijk Zielhorst wordt de eerste kinderburgemeester van Amersfoort! Op 9 maart bracht burgemeester Lucas Bolsius persoonlijk het goede nieuws bij haar thuis. Haar droom voor Amersfoort werd door de kinderen uit de verschillende wijken het meest gekozen. “Mijn droom voor Amersfoort is eenzame kinderen helpen.”

De droom van Lynn

Het raakt Lynn dat een kind op haar schoolplein vaak alleen zit en geen vrienden lijkt te hebben, vertelde ze de burgemeester. Dat zou ze heel graag willen veranderen. Ze maakte er haar dromenkunstwerk over: elk kind in de gemeente zou een arm om zich heen moeten hebben. Niet alleen moeten staan.
Haar droom sprak ook de meeste kinderwijkraden aan die de dromententoonstelling van de kandidaten-kinderburgemeester op het stadhuis bezochten. Zij gaan het komende jaar samen met de kinderburgemeester aan de slag om iets te doen aan eenzaamheid onder kinderen.

Op 4 april zal Lynn Verhoeven op het stadhuis tijdens de gemeenteraadsvergadering op feestelijke wijze officieel als kinderburgemeester geïnstalleerd worden. Dan zal ook de kinderambtsketen onthuld worden. De ambtstermijn van de kinderburgemeester loopt van april 2023 tot en met maart 2024.

Wat gaat Lynn als kinderburgemeester doen?

Als kinderburgemeester gaat Lynn praten met kinderen en de kinderwijkraden over onderwerpen die zij belangrijk vinden. En gaat zij aan de slag met haar droom voor Amersfoort. Zij zet de ideeën en wensen van kinderen op de kaart bij de mensen die belangrijke beslissingen nemen over Amersfoort. Ook gaat zij als kinderburgemeester met de burgemeester of wethouders naar activiteiten die ook voor kinderen belangrijk zijn, bijvoorbeeld de sinterklaasintocht, de 4 mei-herdenking of de opening van een groene speeltuin.
 

 

Foto van de allereerste kinderburgemeester van Amersfoort 2023-2024 Lynn Verhoeven
Lynn Verhoeven is de eerste kinderburgemeester van Amersfoort.
Foto: Annemoon van Hemel

Planning

Voltooid
Voltooid
Tentoonstelling van dromen

Op 15 februari 2023 maken de overgebleven kandidaten in een workshop een kunstwerk van hun zelfgekozen thema waarmee zij als kinderburgemeester een jaar aan de slag willen gaan (bijvoorbeeld verkeersveiligheid, een groener Amersfoort of kinderarmoede). Zij beelden dat uit in een droom voor Amersfoort!

De kinderwijkraden en afvaardigingen van kinderen uit de verschillende Amersfoortse wijken en Hoogland en Hooglanderveen kiezen hun kinderburgemeester.

Voltooid
Voltooid
Bekendmaking

Op 9 maart 2023 maken we bekend wie als eerste kinderburgemeester van Amersfoort, Hoogland en Hooglanderveen aan de slag gaat.

Todo
Todo
Installatie

Op 4 april 2023 is de officiële installatie van de kinderburgemeester. Dat gebeurt tijdens de gemeenteraadsvergadering.

Todo
Todo
Aan de slag

De gekozen kinderburgemeester gaat van april 2023 tot en met maart 2024 aan de slag, aan de hand van een bepaald thema, een droom voor Amersfoort.

Dit doet een kinderburgemeester

  • De kinderburgemeester is de stem van alle kinderen tot en met 12 jaar in Amersfoort.
  • De kinderburgemeester vraagt aandacht voor onderwerpen die kinderen belangrijk vinden, zoals pesten, speeltoestellen in de wijk en veilig verkeer. Kinderen kunnen met de kinderburgemeester praten over hun ideeën.
  • De kinderburgemeester praat met de mensen die belangrijke beslissingen nemen over Amersfoort en zet de ideeën en wensen van kinderen op de agenda van de gemeente. Met z’n allen willen we van Amersfoort een veilige, gezonde en fijne woonplaats maken.
  • De kinderburgemeester is bij bijeenkomsten die voor kinderen belangrijk zijn. Bijvoorbeeld bij de sinterklaasintocht of de installatie van een kinderwijkraad. Dat betekent soms een toespraak houden, soms misschien wel een lintje doorknippen.

Video

Bekijk ook onderstaande video, waarin burgemeester Bolsius vertelt dat hij hulp kan gebruiken van een kinderburgemeester.

Op bezoek bij de nieuwe kinderburgemeester!

Contact

Heb je nog vragen of wil je meer informatie? Neem dan contact op.

Bel naar: 033 – 469 4379 (griffie gemeenteraad)

Of stuur een mail naar: kinderburgemeester@amersfoort.nl