Lenaert Nicasiusspeld voor Ingrid van Kesteren

Op 24 mei 2024 ontvangt mevrouw Ingrid van Kesteren de Lenaert Nicasiusspeld van de stad Amersfoort uit handen van burgemeester Lucas Bolsius. Zij ontvangt de onderscheiding rond 21.00 uur. Dit is in de pauze van de vrijdagrepetitie van het Amersfoorts Jeugdorkest (AJO) in de Xaveriuskerk.

Mevrouw van Kesteren krijgt de Lenaert Nicasiusspeld voor haar werk als vrijwilliger; voor een groot deel vanwege haar activiteiten bij het Amersfoorts Jeugdorkest. Ze is sinds 2006 actief voor het orkest, momenteel als orkestmoeder en bestuurslid orkestzaken. Ze is betrokken bij vele organisatorische facetten die bij een jeugdorkest komen kijken en leidt deze in goede banen.

Het Amersfoorts Jeugd Orkest

Het AJO behoort al jaren tot één van de beste jeugdsymfonieorkesten in Nederland. Het repertoire is uitdagend en varieert van vroeg klassiek via romantiek naar hedendaagse muziek, met uitstapjes naar andere genres zoals jazz, klezmer en tango. Om de drie jaar zet het AJO een eigen Educatievoorstelling op de planken en gaat het orkest op tournee in binnen- en buitenland.

Orkestmoeder

Met grote betrokkenheid en gedrevenheid zet ze zich zo’n 20 uur per week in voor de ruim 70 jonge orkestleden die een leeftijd hebben van 13 tot 24 jaar. Dit doet ze vanaf hun auditie tot aan hun vertrek. Haar vrijwillige inzet is zo’n 20 uur per week. Als orkestmoeder is zij de contactpersoon vanuit het bestuur voor de orkestleden en hun ouders en helpt en motiveert ze hen om bij de repetitieavonden op vrijdag aanwezig te zijn. Daar is ze altijd als eerste aanwezig om de ruimte open te doen en coördineert ze alle aanwezigen; koffieouders, podiumploeg, orkestleden en dirigent.

Ze wordt geroemd om haar bereikbaarheid voor alle orkestleden. Ook als er wat is, dan biedt ze een arm om de schouder en bemoedigende woorden. Generaties orkestleden hebben ervaren haar warme betrokkenheid als een geweldige steun in de rug.

Ook regelt zij het onderhoud van de instrumenten en de logistiek voor elk concert buiten de vaste repetitielocatie of tijdens een tournee. Ze zorgt voor invallers uit haar gigantische netwerk en verzorgt de vrijwilligers.