Naamgebruik veranderen

U kunt na uw huwelijk of partnerschapsregistratie de achternaam van uw partner gebruiken. Overheidsinstanties gebruiken in brieven de achternaam die u gekozen heeft.

Naamgebruik veranderen

Voor alle duidelijkheid: uw eigen achternaam blijft dus ongewijzigd. U wordt alleen anders aangeschreven. In uw trouw- of partnerschapsboekje blijft bij geslachtsnaam voor en na het huwelijk of de partnerschapsregistratie dezelfde achternaam staan.

De verandering van naamgebruik gaat niet automatisch in na het huwelijk of partnerschapregistratie; u moet het zelf doorgeven. Ook na echtscheiding of ontbinding partnerschap moet u zélf aangeven of u anders aangeschreven wilt worden.

Online

Voor dit formulier heeft u DigiD nodig.

DIRECT REGELEN

Geldigheid

De verandering geldt alleen voor brieven van instanties die gebruik maken van de Basisregistratie Personen (BRP). Dat zijn bijvoorbeeld de gemeente, de belastingdienst of uw pensioenfonds.

Uw officiële, eigen achternaam verandert niet door het veranderen van uw naamgebruik. In officiële documenten zoals uw paspoort, rijbewijs, trouwboekje en op uittreksels van de gemeente staat altijd uw eigen achternaam. U kunt wel de achternaam van uw partner op uw legitimatiebewijs laten vermelden.

Veranderingen die mogelijk zijn
  • uw eigen achternaam
  • achternaam echtgenoot, echtgenote of geregistreerd partner
  • achternaam echtgenoot, echtgenote of geregistreerd partner vóór de eigen achternaam
  • achternaam echtgenoot, echtgenote of geregistreerd partner na de eigen achternaam
Kosten
Geen
Voornaam of achternaam veranderen
DigiD

Voor het online regelen heeft u DigiD nodig. DigiD (spreek uit: ‘Diegiedee’) staat voor Digitale Identiteit; het is een gemeenschappelijk systeem waarmee de overheid op internet uw identiteit kan verifiëren. Voortaan kunt u met één inlogcode terecht bij elektronische diensten van steeds meer overheidsinstellingen.

U heeft nog geen DigiD account?

Als u nog geen DigiD heeft kunt u deze aanvragen op de website van DigiD: www.digid.nl.

Digid

Openingstijden Burgerzaken

De afdeling Burgerzaken werkt alleen op afspraak.
Ook afhalen van paspoort, ID-kaart of rijbewijs kan alleen nog op afspraak.

Belangrijk! Wij houden ons aan de regels van het RIVM. Als u verkoudheidsklachten met koorts heeft en/of benauwdheid, moet iedereen in het huishouden thuisblijven. Maak dan een nieuwe afspraak. In het Stadhuis dient u een mondkapje te dragen.

Naar aanleiding van coronamaatregelen komt de donderdagavond openstelling tijdelijk (in ieder geval t/m donderdag 12 november) te vervallen.

Burgerzaken is gesloten op:

Donderdag 22 oktober vanaf 16.45 uur

Bekijk de overige sluitingsdata.

Bezoekadres

Stadhuisplein 1 3811 LM Amersfoort