Erkenning

U verwacht een kind en u bent niet met uw partner getrouwd of u heeft geen geregistreerd partnerschap. Of u verwacht een kind, bent wel getrouwd maar bent beide vrouw. Uw partner moet dan in sommige gevallen eerst het kind erkennen om juridisch ouder te worden. De erkenning regelt u bij de gemeente.

Erkenning

Wanneer er sprake is van twee moeders, lees dan verder onder 'Juridisch ouderschap'.

Voor de erkenning en de keuze van de achternaam van uw eerste kind komt u samen naar het stadhuis. Als de partner al een eerder kind uit dezelfde relatie erkend heeft, kan hij of zij de erkenning alleen regelen, met toestemming van de moeder.

Hiervoor kunt u alleen op afspraak bij ons terecht.

Erkenning kan voor de geboorte of tijdens de geboorteaangifte gebeuren. Hiervoor moet de moeder van het kind toestemming geven.

Gaat het om de aangifte van het eerste kind en krijgt het kind de achternaam van de moeder? Dan is schriftelijk toestemming van de moeder, met een kopie van haar legitimatiebewijs, voldoende en hoeft zij niet mee naar het stadhuis.

Wilt u dat het kind de achternaam krijgt van degene die het kind erkent? Dan moet de moeder wel persoonlijk meekomen om aan de balie toestemming te geven.

Heeft u al één of meerdere kinderen uit dezelfde relatie? Dan is schriftelijk toestemming van de moeder voldoende.

Alle kinderen hebben dan dezelfde achternaam.

Een kind kan worden erkend zolang er geen vader of duomoeder in zijn of haar geboorteakte is opgenomen. Vanaf de leeftijd van 12 jaar is ook toestemming van het kind zelf nodig. Het kind moet dan bij de erkenning aanwezig zijn. Weet u niet of u een kind kunt erkennen? Neemt dan contact op.

  • De man die getrouwd is of een geregistreerd partnerschap heeft met de moeder die het kind heeft gedragen, is automatisch de juridische ouder van het kind.
  • Een man of vrouw die niet getrouwd is of een geregistreerd partnerschap heeft met de moeder die het kind heeft gedragen, moet erkennen.

Juridisch ouderschap bij twee vrouwen

Bent u getrouwd met een vrouw of heeft u een geregistreerd partnerschap met een vrouw? En krijgt u samen een kind? Dan geldt het volgende:

  • Degene die het kind niet heeft gedragen, wordt juridisch moeder van het kind als u bij de geboorteaangifte een anonieme donorverklaring (een verklaring van de Stichting donorgegevens kunstmatige bevruchting) toont. Erkenning is dan niet nodig. Het kind krijgt automatisch de geslachtsnaam van de duomoeder, of dezelfde geslachtsnaam als het andere gezamenlijke kind.
  • Is er sprake van een bekende donor, dan kan de vrouw die het kind niet gedragen heeft, het erkennen. Bij de erkenning van het eerste gezamenlijke kind kunt u de geslachtsnaam van het kind kiezen. Meer informatie vindt u bij 'Hoe krijg ik als duomoeder het ouderschap over het kind van mijn partner?' op de website van de Rijksoverheid.
  • Kijk voor meer informatie over gezag bij 'Ouderlijk gezag' op Rechtspraak.nl.

Openingstijden Burgerzaken

De afdeling Burgerzaken werkt alleen op afspraak.
Ook afhalen van paspoort, ID-kaart of rijbewijs kan alleen nog op afspraak.

Belangrijk! Wij houden ons aan de regels van het RIVM. Als u verkoudheidsklachten met koorts heeft en/of benauwdheid, moet iedereen in het huishouden thuisblijven. Maak dan een nieuwe afspraak.

Bekijk de overige sluitingsdata.

Bezoekadres

Stadhuisplein 1 3811 LM Amersfoort