Ventileren, dat lucht op!

Wist u dat de lucht in huis vaak viezer is dan buiten? En dat terwijl we in deze tijd van het jaar meestal binnen zijn. Uw huis goed ventileren en luchten is belangrijk voor uw gezondheid. Met de campagne ‘Ventileren,dat lucht op!’ wil de gemeente Amersfoort inwoners informeren over het belang van frisse lucht in huis.

Mogelijke klachten

In woningen waar te weinig geventileerd wordt, blijft ‘oude, gebruikte’ lucht hangen en komt er te weinig frisse lucht binnen. Hierdoor kunt u last krijgen van hoofdpijn, vermoeidheid, dufheid, verstopte neus of geïrriteerde ogen. Op lange termijn kan het zelfs leiden tot astma of allergieën. Ook kan onvoldoende ventileren zorgen voor vocht- of schimmelproblemen in huis.

Bronnen van vieze lucht

De lucht in huis raakt onder andere vervuild door koken, douchen, houtrook en schoonmaken. Ook wanneer er veel mensen tegelijkertijd in een ruimte zijn, wordt de lucht sneller vies.

Doen: ventileren en luchten

Door genoeg te ventileren en te luchten zorgt u voor schone lucht in huis. Het is belangrijk dat er constant een beetje buitenlucht in alle kamers van uw woning binnenkomt. Deze ‘verse’ buitenlucht vervangt de ‘gebruikte, oude’ lucht. Het is het beste om altijd, 24 uur per dag, te ventileren. Dus ook ‘s avonds, ‘s nachts en in de winter. Bij het koken, douchen, klussen of na het slapen is het goed om een kwartiertje te luchten door een raam of deur open te zetten.

Ventileren en verwarmen

Ventileren kost energie, omdat er warmte uit de woning gaat, waarvoor frisse buitenlucht in de plaats komt. Buitenlucht is over het algemeen schoner en droger, zelfs als het buiten vochtig is. Door slim te ventileren kunt u het energieverlies zo klein mogelijk houden. Hoe u dit het beste kunt doen, hangt af van het soort ventilatie in huis. Voor een onafhankelijk advies hierover, kunt u contact opnemen met het Duurzaam Bouwloket.

Tips

Het begint bij het voorkomen dat vocht in de woning terechtkomt of zich verspreidt.

 • Zorg dat het ventilatiesysteem ook na het douchen nog even aanstaat.
 • Maak na het douchen de wanden en de vloer droog.
 • Laat bij het schoonmaken oppervlakken niet te nat achter.
 • Hang wasgoed bij mooi weer buiten te drogen.
 • Kook met de deksels op de pannen; dat scheelt damp.

Belangrijk is dat de lucht in huis minder snel vervuild raakt.

 • Zet altijd de afzuigkap aan als u kookt. Doe als het kan ook een raampje open.
 • Rook niet binnenshuis.
 • Als u een houtkachel of open haard heeft, gebruik deze niet te vaak. Zet altijd een raam open en stook volgens de stooktips, ook om overlast voor de buren tegen te gaan.
 • Ventileer meer als u nieuwe spullen in huis hebt of als u aan het klussen bent.

Informatie van andere instanties

 • GGD Gezonde Leefomgeving geeft informatie over gezondheidsklachten die kunnen ontstaan door vervuilde lucht en wat ertegen te doen.
 • Milieu Centraal geeft informatie over het voorkomen van vochtige en vervuilde lucht, en over de stappen die u kunt zetten om energieverlies zo klein mogelijk te houden.
 • Rijksoverheid laat ook tips zien om de lucht in huis gezond te houden.