Burgemeester Lucas Bolsius bezoekt 65-jarig bruidspaar Djavdan-Nadib

Op zondag 19 mei is het echtpaar Djavdan-Nadib 65 jaar getrouwd. Burgemeester Lucas Bolsius brengt hen op vrijdag 17 mei een felicitatiebezoek.

Een Leven Samen

De heer en mevrouw Djavdan-Nadib zijn allebei geboren in Hamadan, een plaats ten westen van Iran. Toen zij jong waren namen zij deel aan Bahá’í bijeenkomsten en sportactiviteiten. Tijdens een van de tafeltennis activiteiten maakten zij kennis met elkaar. Nadat de gezinnen elkaar beter leerden kennen, zoals gebruikelijk was in Iran in die periode, trouwden ze op 19 mei 1959. Ze kregen een dochter en twee zoons.

Later verhuisden ze naar Teheran. De heer Djavdan werkte als apotheker en zijn vrouw als vertegenwoordiger voor een import en exportbedrijf. 

Nieuwe Start

De Islamitische revolutie in Iran was een zeer moeilijke tijd voor het echtpaar en hun gezin als volgelingen van het bahá’í geloof. Daarom besloten zij het land te ontvluchten. Na tien maanden verblijf in Pakistan werd het gezin door de Nederlandse staat uitgenodigd om naar Nederland te komen. In 1985 konden ze zich uiteindelijk samen met hun jongste zoon herenigen, met hun oudste zoon die eerder gevlucht was en hun dochter die inmiddels in Nederland woonde. Het echtpaar en hun jongste zoon vestigden zich in Delft, samen met hun andere zoon, en begonnen met het leren van de Nederlandse taal. 

De heer Djavdan is gaan werken in een tapijtenwinkel in Den Haag en zijn vrouw heeft gedurende 10 jaar op de Vrije Universiteit in Delft meegedaan aan een cursus keramiek en nam ook deel aan het vrouwenplatform in Delft. Ze zijn alle twee dol op tuinieren, dus ook daar werden de nodige uurtjes in gestoken.

Naar Amersfoort

In 2007 besloot het echtpaar naar Amersfoort te verhuizen om dichter bij hun dochter te wonen. Mevrouw Djavdan-Nadib werkte al die jaren als vrijwilliger in buurthuizen, zowel in Delft als in Amersfoort en nam actief deel aan allerlei sociale activiteiten. Ze genieten allebei volop van hun vrije tijd, maar helaas ervaart mevrouw nogal veel beperkingen in haar huidige leven, doordat haar gezichtsvermogen ernstig achteruit is gegaan. Verder genieten zij ervan als er familie en vrienden over de vloer komen. 

Naast hun drie kinderen hebben zij inmiddels zes kleinkinderen en drie achterkleinkinderen. Hun kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen genieten van het heerlijke eten en de kunstzinnigheid van mevrouw Djavdan-Nadib en de mooie verhalen en grappige moppen van haar man. Voor een gezellig spelletje backgammon wordt ook maar al te graag tijd vrijgemaakt.

Zij vieren het jubileum met de hele familie op 18 mei.