Monument of beschermd stadsgezicht verbouwen

Woon je in een monument of in een pand in een beschermd stadsgezicht? Dan gelden er andere regels bij onderhoud of een verbouwing. Zo blijft het bijzondere karakter van Amersfoort in stand. De gemeentelijke afdeling Monumentenzorg is het eerste aanspreekpunt voor alles wat te maken heeft met het gebouwd erfgoed in Amersfoort.

Monument of beschermd stadsgezicht verbouwen

Beschermde panden en stadsgezichten in Amersfoort

In Amersfoort staan in totaal meer dan 500 rijksmonumenten en meer dan 150 gemeentelijke monumenten. Daarnaast heeft het rijk de Binnenstad en een deel van het Bergkwartier aangewezen als beschermd stadsgezicht. Amersfoort kent ook gemeentelijke stadsgezichten.

Bekijk de monumenten en monumentale stadsgezichten op de kaart via Amersfoort-in-Beeld.nl.

  Voor de meeste verbouw- of herstelwerkzaamheden aan een monument of in een beschermd stadsgezicht is een omgevingsvergunning nodig. Neem voordat je een vergunning aanvraagt eerst contact op met de afdeling Monumentenzorg van de gemeente.

  De medewerkers van Monumentenzorg geven advies over historische, bouwkundige en procedurele aspecten, maar ook over zaken als subsidie en financiering. Zo kom je bij het aanvragen van de vergunning niet voor verrassingen te staan.

  De medewerkers van de afdeling Monumentenzorg kunnen je ook adviseren over andere zaken. Bijvoorbeeld over:

  • isolatiemaatregelen die passen in een monument
  • het plaatsen van zonnepanelen op een monument of in een beschermd stadsgezicht

  Op duurzaambouwloket.nl vind je daar ook meer informatie over.

  Hoe Amersfoort omgaat met verduurzaming van erfgoed en welke regels er voor zonnepanelen gelden lees je ook in de download:

  Voor kleine en reguliere onderhoudswerkzaamheden waarbij de materiaalsoort, kleur, vorm, detaillering en profilering niet anders worden, heb je geen vergunning nodig. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor wijzigingen aan onderdelen zonder monumentale waarde waarvoor geen hak- en breekwerk in het casco nodig is.

  Voorbeelden van werkzaamheden waarvoor geen omgevingsvergunning nodig is:

  • schilderen in dezelfde kleur
  • plaatselijk vervangen kapotte ruiten of dakpannen door hetzelfde type glas of dakpan
  • opstoppen van rieten daken
  • plaatselijk herstellen van kozijnen, ramen, deuren en pleisterwerk

  Neem bij twijfel over het wel of niet aanvragen van een vergunning contact op met monumentenzorg. De medewerkers kunnen je gratis adviseren over herstelwerkzaamheden aan je pand. Dit voorkomt vervelende procedures en vertragingen.

  Een volledige toelichting op de regels van het rijk voor vergunningvrije werkzaamheden vind je in de (landelijke) brochure Vergunningvrij. Die is uitgegeven door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en vind je op hun website: www.cultureelerfgoed.nl. Voor de gemeentelijke monumenten in Amersfoort hanteren wij dezelfde richtlijnen. Wil je meer informatie? Dan kun je ook kijken op de website van Monumententoezicht.

  Soms is aanvullend bouwhistorisch onderzoek nodig voordat de gemeente de juiste beslissing over een verbouwing kan nemen. Een bouwhistorisch onderzoek kan veel vertellen over de geschiedenis van een pand. Neem voor meer informatie contact op met Monumentenzorg.

  Als eigenaar van een monument kun je lid worden van de onafhankelijke organisatie Monumentenwacht. De Monumentenwacht voert dan periodiek een grondige bouwkundige inspectie uit aan jouw monument en maakt hiervan een rapport. Een goede basis voor het onderhoud en beheer van het pand. Kijk voor meer informatie op www.monumentenwacht-utrecht.nl.

  Meer algemene informatie over monumenten vind je op www.cultureelerfgoed.nl en
  www.monumenten.nl.

  Subsidie voor het restaureren van een monument of beeldbepalend gebouw in Amersfoort? Ga naar Subsidieregeling monumenten en beeldbepalende panden.

  Contact

  Je kunt met al je vragen over monumenten in Amersfoort terecht bij Monumentenzorg.

  Kaart

  Monumenten en monumentale stadsgezichten op de kaart

  Oude bouwdossiers

  Oude bouwdossiers vind je bij Archief Eemland