Duurzaam erfgoed

Bij de afdeling Monumentenzorg van gemeente Amersfoort kunt u terecht voor vragen en advies over verduurzaming van historische panden. Op deze pagina vindt u informatie over toepassing van zonnepanelen en andere verduurzamingsmogelijkheden voor monumenten.

   Zonnepanelen

   Op 13 juli 2021 is door de gemeenteraad besloten om de mogelijkheden voor zonne-energie in de binnenstad te verruimen, om zo meer kansen te bieden voor verduurzaming.

   In onderstaande video leggen we het zonnepanelenbeleid uit:

   Helaas is het niet mogelijk om deze video te bekijken aangezien u Marketing Cookies heeft geblokkeerd. Voor meer informatie kunt u terecht op onze Cookies pagina. U kunt deze video alsnog bekijken op YouTube.

   Binnenstad en Bergkwartier

   Vanwege de historische waarden heeft het Rijk de gehele Amersfoortse binnenstad en een deel van het Bergkwartier aangewezen als beschermd stadsgezicht. Voor deze beide gebieden zijn algemene uitgangspunten opgesteld voor zonne-energie. De beide stadsgezichten zijn verschillend van karakter. Daarom verschillen de mogelijkheden voor zonnepanelen in deze gebieden ook van elkaar. De mogelijkheden in het Bergkwartier zijn iets ruimer.

   Schema

   De mogelijkheden en bijbehorende documenten voor zonnepanelen in de binnenstad en het Bergkwartier hebben we hieronder voor u op een rij gezet:

   Binnenstad
   Mogelijkheden zonder vergunning, bepaald door het Rijk Mogelijkheden met omgevingsvergunning, met aanvullende regels gemeentelijk beleid
   Bij niet-monumenten: op achterdakvlakken als de achterkant van het perceel niet grenst aan openbaar gebied, zoals bijvoorbeeld straat of gracht. Bij alle daken, mits niet zichtbaar vanaf openbaar gebied en op basis van uitvoeringsrichtlijnen. (1)
   Bij de categorie ‘overige daken’, zie ook de zonnepanelenkaart (2), zijn er ook mogelijkheden op vanuit de openbare ruimte zichtbare daken, mits visueel of architectonisch goed geïntegreerd. Zie hiervoor het productenschema. (3)
   Bij beeldondersteunende daken, zie ook de zonnepanelenkaart (2), is het in sommige gevallen ook mogelijk om architectonisch producten (3) te gebruiken op zichtbare daken. Dit geldt ook bij nieuwbouw in de binnenstad
   Bergkwartier
   Mogelijkheden zonder vergunning, bepaald door het Rijk Mogelijkheden met omgevingsvergunning, met aanvullende regels door gemeentelijk beleid
   Bij niet-monumenten: op achterkant van daken, als de achterzijde van het perceel niet grenst aan openbaar gebied. Bij alle daken, mits niet zichtbaar vanaf openbaar toegankelijk gebied en op basis van uitvoeringsrichtlijnen. (1)
   Op daken van niet-monumenten die vanuit het openbaar gebied zichtbaar zijn. Mits visueel of architectonisch goed geïntegreerd.

   Bijbehorende documenten

   1) uitvoeringsrichtlijnen (.pdf): mogelijkheden en voorwaarden nader toegelicht, met informatie over bijvoorbeeld het type zonnepanelen of de positie op het dak. De mogelijkheden zijn in veel gevallen gerelateerd aan de (monumentale) waarden van het dak.

   2) zonnepanelenkaart binnenstad: geeft een indicatie van de mogelijkheden in de binnenstad per dak, op basis van de waarde van het dak en de zichtbaarheid.

   3) productenschema (.pdf): geeft een toelichting op de omschreven producten.

   4) dakenschema binnenstad (.pdf): voor de binnenstad zijn de mogelijkheden en de uitvoeringsrichtlijnen gebaseerd op de waarde van de daken. Hier worden monumentale, beeldbepalende, beeldondersteunende en ‘overige’ daken onderscheiden.

     Wel of geen vergunning?

     Voor het plaatsen van zonnepanelen hebt u bij monumenten of panden in (rijks)beschermde stadsgezichten in de meeste gevallen een vergunning nodig:

     • Bij monumenten zijn zonnepanelen in alle gevallen vergunningplichtig;

      • Bij niet-monumenten in beschermde stadsgezichten zijn er enkele gevallen vergunningvrij voor zonnepanelen: op achterdakvlakken, als de achterzijde van het perceel niet grenst aan openbaar gebied.

      Goed om te weten

      • Voor monumentale gebouwen die zich niet bevinden in de rijksbeschermde stadsgezichten geldt dat de gemeente per situatie kijkt naar de mogelijkheden van zonne-energie.

       • Voor niet-monumenten in alle overige gebieden is het plaatsen van zonnepanelen vergunningvrij, op basis van algemene richtlijnen van de Rijksoverheid.

       Advies

       Denkt u na over de aanschaf van zonnepanelen? Op basis van de richtlijnen op deze pagina kunt u een plan opstellen. Volg daarbij het stappenplan (.pdf).

       Heeft u nog aanvullende vragen die niet worden beantwoord op deze pagina? Neem dan contact op met de afdeling Monumentenzorg voor een advies op maat. Dat kan door te mailen naar monumentenzorg@amersfoort.nl of door te bellen naar 14033.

       Uw huis energiezuinig maken?

       Denkt u na over isoleren van het uw monumentale pand of staat u op het punt uw oude cv-ketel te vervangen door bijvoorbeeld een warmtepomp? Of wilt u uw huis op een andere manier energiezuinig maken?

       Dan hebben we voor u handige informatie op een rij gezet:

       Contact

       In veel gevallen is voor verduurzamingsmaatregelen bij monumenten een Omgevingsvergunning nodig. Zie ook het stappenplan (.pdf).

       Heeft u nog vragen na het lezen van deze pagina? Neem contact op met de afdeling Monumentenzorg voor een advies op maat. Dat kan door te mailen naar monumentenzorg@amersfoort.nl of door te bellen naar 14033.

       Advies nodig?

       Mail uw vraag naar monumentenzorg@amersfoort.nl of bel 14033