Bouwen en verbouwen
Heeft u bouw- of verbouwplannen? Meestal heeft daarvoor een Omgevingsvergunning nodig. Ook heeft u met verschillende regels te maken. En tot slot moet u uw buren betrekken bij uw plannen.
Omgevingsvergunning voor een dakkapel
Op deze pagina kunt u versneld een vergunning aanvragen voor een dakkapel. Voldoet uw aanvraag aan alle voorwaarden van de snelservice dakkapellen, dan kunnen wij die normaalgesproken binnen 14 dagen afhandelen.
Meer informatie
Omgevingsvergunning voor een airco
Voor het plaatsen van een vaste airco-unit aan de buitenkant van uw huis, heeft u een omgevingsvergunning nodig.
Meer informatie
Overige vergunningen bouwen en verbouwen
Heeft u bouw- of verbouwplannen? Meestal heeft u daarvoor een omgevingsvergunning nodig. Wanneer u gaat bouwen of verbouwen, gelden er sowieso bepaalde regels. Dat zijn regels die in het bestemmingsplan staan, bouwtechnische regels en regels over het uiterlijk van gebouwen. Ook moet u uw buren betrekken bij uw plannen.
Meer informatie
Betrek buren en andere belanghebbenden bij uw plan
Informatie over participatie, voor initiatiefnemers.
Meer informatie
Duurzaam verbouwen
Als u een nieuw huis wilt bouwen of een bestaande woning wilt verbouwen, dan is dit het moment om dat meteen zo duurzaam mogelijk te doen. Dat is niet alleen comfortabel en scheelt vaak in de woonlasten, maar betekent ook een goede voorbereiding op een gezonde en leefbare toekomst. Op deze pagina vindt u feitelijke informatie van de gemeente, met een checklist om u op weg te helpen.
Meer informatie
Welstand
Als u een omgevingsvergunning heeft aangevraagd, toetst de gemeente uw bouwplannen aan de zogenoemde eisen van welstand. Dit zijn criteria voor bijvoorbeeld vormgeving, hoogte, details en materiaal- en kleurgebruik.
Meer informatie
Informatie over bestemmingsplannen
Een bestemmingsplan bepaalt hoe u de grond en gebouwen in een bepaald deel van de gemeente mag gebruiken, of u ergens mag bouwen en wat voor bebouwing dat mag zijn.
Meer informatie
Leidraad duurzame nieuwbouw Amersfoort
Amersfoort groeit. Volgens het Deltaplan van de gemeente met 1000 woningen per jaar om zo tegemoet te komen aan de vraag. Dat doen we met aandacht voor verschillende woonwensen, verschillende inkomens en met oog voor onze omgeving en de kwaliteiten van onze stad. En juist met het oog op de leefbaarheid nu en in de toekomst doen we dat zo duurzaam mogelijk.
Meer informatie
Leidraad Verduurzamen bestaande bouw
Hoera, u gaat uw huis aanpakken en denkt meteen na hoe dat duurzaam kan. Dat is mooi, want zo bent u voorbereid op de toekomst en levert u een bijdrage aan de klimaatverandering. Een goed geïsoleerde woning is ook comfortabel en u bespaart ermee in uw energielasten. Juist bij de aankoop van een nieuw huis of bij een verbouwing zijn het dé momenten om het goed aan te pakken en u erin te verdiepen.
Meer informatie
Leidraad Circulair Slopen
Amersfoort groeit. Volgens het Deltaplan van de gemeente met 1000 woningen per jaar om zo tegemoet te komen aan de vraag. Dat doen we met aandacht voor verschillende woonwensen, verschillende inkomens en met oog voor onze omgeving en de kwaliteiten van onze stad. En juist met het oog op de leefbaarheid nu en in de toekomst, doen we dat duurzaam en waar mogelijk circulair. Zowel bij de bouw, omgeving als bij de sloop.
Meer informatie
- Monument of beschermd stadsgezicht verbouwen
- Vastgoed van de gemeente (Stadsmakelaar)
- Aanleggen
- Bedrijf aan huis
- Inrit of uitrit
- Boom kappen
- Slopen
- Asbest verwijderen
- Openbare weg gebruiken
- Ontheffing geluidshinder
- Rioolaansluiting
- Graafwerkzaamheden in de bodem
- Brandveilig gebruik van een gebouw
- Afwijken van het bestemmingsplan
- Werklocaties en bouwkavels te koop
- Toegankelijk(e) gebouwen en wonen
- Een vergunning aangevraagd, en nu?
- Kamers verhuren