Boombanken met dierenthema in het Zocherplantsoen

In het Zocherplantsoen zijn weer boombanken geplaatst met een creatief ontwerp. De ontwerpen passen bij het thema ‘Dieren in de stad’. De kunstenaars hebben zich laten inspireren door 75 jaar Dierenpark Amersfoort. De banken zijn nog tot en met 22 oktober te zien en te gebruiken.

Kunstenaar en curator Henk van den Bosch heeft de selectie en organisatie van het project verzorgd. Hij koos 10 kunstenaars die binding hebben met de natuur en dierenwereld. De kunstenaars kregen de opdracht een dier uit de stad te verbeelden, met veel vrijheid in techniek en verbeelding. Zo zijn 10 banken ontstaan met bekende en minder bekende dieren. De kunstenaars zijn Anutosh, Maurice Braspenning, Monica de Jong, Jantien Jongsma, John Konijn, Hidenori Mitsue, Justyna Pennards Sycz, Anne Marie Spijker, Carien Vugts en Erwin van Zijl.

Onderdeel gemeentelijke kunstcollectie

De boombanken zijn onderdeel van 'Beelden van Banken'. Dit is een project waarbij 20 kunstenaars en vormgevers in opdracht van Gemeente Amersfoort ontwerpen voor stadsbanken hebben gemaakt. De boombank van Rogier Martens is 1 van deze ontwerpen. Deze maakt deel uit van de gemeentelijke kunstcollectie in de openbare ruimte. 

De boombanken zijn zo gemaakt dat de bank rondom de boom te plaatsen is zonder dat de boom hier last van heeft. De boombanken hebben elke periode een nieuw uiterlijk dat past bij een themajaar. In 2017 was dat ‘100 jaar de Stijl’, in Koningsjaar 2019 ‘Wij, Amersfoort’ en in 2020 ‘75 jaar Vrijheid’.

Boombank in het Zocherplantsoen