Secretaris rekenkamer Amersfoort

Slimme verbinder en scherpe onderzoeker

Waar ga je werken?

Amersfoort is een stad met ruim 157.000 inwoners. Ook in deze tijd is het een stad die zich in hoog tempo ontwikkelt en bruist van de initiatieven. Een belangrijke rol voor het besturen van de stad heeft de rekenkamer. De rekenkamer doet onafhankelijk onderzoek naar doeltreffendheid, doelmatigheid en rechtmatigheid van het gemeentebestuur. De rekenkamer doet naar aanleiding daarvan aanbevelingen aan de gemeenteraad, en levert hiermee een bijdrage aan de verbetering van het openbaar bestuur. De rekenkamer beslist zelf over haar onderzoeksprogramma en luistert daarbij scherp naar de wensen van de gemeenteraad.

De rekenkamer Amersfoort bestaat uit een externe voorzitter, twee externe leden, twee interne leden en een secretaris. Rechtspositioneel is de functie ondergebracht bij de griffie: je gaat deel uit maken van een klein, enthousiast griffie-team, bestaande uit adviseurs en ondersteuners, aangestuurd door de griffier.

Wat ga je doen?

De functie van (ambtelijk) secretaris is een zelfstandige en flexibele functie met veel ruimte voor eigen inbreng.

Je hebt een belangrijke positie in de rekenkamer: omdat de leden beperkt beschikbaar zijn, zorg jij voor de continuïteit en voortgang van het rekenkamerwerk. Je verzorgt de dagelijkse aansturing en begeleiding van onderzoeken die worden uitgevoerd door (externe) onderzoekers, en je zorgt voor een goede afstemming daarover met de leden. Je onderhoudt de contacten met de gemeenteraad, het college, de griffie, de ambtelijke organisatie en de externe onderzoekers tijdens het onderzoeksproces.

Je doet als secretaris het voorwerk om tot een plan van aanpak te komen. Dit doe je natuurlijk in overleg met de rekenkamer en een onderzoeksbureau. Van het formuleren van concept-onderzoeksvragen tot het begeleiden van bureaus bij pitches: je bedenkt en voert uit. Tijdens het onderzoek ben je de schakel tussen de rekenkamer en het bureau. Je bewaakt de planning en het budget en beoordeelt, mede, de conceptrapportages. Je volgt zo nu en dan op dinsdagavond een raadsvergadering.

Daarnaast ben je als secretaris verantwoordelijk voor:

 • Het voorbereiden, de verslaglegging en het opvolgen van actiepunten van de vergaderingen (ongeveer elke 6 weken, meestal op vrijdag).
 • Het opstellen van het jaarverslag en jaarplan van de rekenkamer.
 • Het bewaken van het budget en de inzet van middelen.
 • De communicatie over de rekenkamer en de onderzoeken.

Wat is je achtergrond?

Jouw profiel: je hebt

 • een afgeronde opleiding op minimaal hbo-niveau en een academisch werk- en denkniveau;
 • kennis van het functioneren en het werkterrein van een gemeente, en bij voorkeur kennis van de rekenkamerfunctie. Kennis van processen in een politieke organisatie is een pré;
 • minimaal 4 jaar relevante ervaring met (het begeleiden van) onderzoek en onderzoeksprocessen;
 • gevoel voor politiek-bestuurlijke verhoudingen;
 • een kritische blik en analytisch vermogen;
 • uitstekende advies- en uitdrukkingsvaardigheden;
 • een grote mate van zelfstandigheid, je durft beslissingen te nemen;
 • het vermogen om een netwerk op te bouwen binnen de gemeentelijke organisatie, zowel ambtelijk als bestuurlijk.

Wat bieden we je?

Werken voor Amersfoort betekent werken in een levendige stad waarin wij onze ambitie vertalen naar de praktijk. Dichtbij, nieuwsgierig en aanspreekbaar zijn onze kernwaarden. Amersfoort biedt ruimte om je talenten verder te ontwikkelen en investeert in je groei. Het salaris bedraagt, afhankelijk van opleiding en ervaring, maximaal € 5.872,- bruto per maand (functieschaal 12, per oktober 2020) bij een 36-urige werkweek. De functie is voor 24 uur per week. Daarnaast ontvang je maandelijks een Individueel Keuzebudget (IKB) van 17,05% dat je vrij kunt besteden aan doelen die passen bij jouw persoonlijke wensen. Amersfoort heeft goede secundaire arbeidsvoorwaarden zoals flexibele werktijden en ouderschapsverlof (50% doorbetaald).

Hoe kun je reageren?

Door hieronder op ‘Solliciteren’ te klikken, kun je ons jouw contactgegevens, motivatie en curriculum vitae toesturen.

Heb je aantoonbaar ontwikkelstappen gezet in de richting van deze functie, vermeld dat expliciet in je brief. Je hebt dan – net als werknemers van de eigen afdeling - voorrang ten opzichte van andere kandidaten.

SOLLICITEREN

Voor deze functie wordt gelijktijdig intern en extern geworven, waarbij voor interne en regionale kandidaten een voorrangspositie geldt. Hierdoor kan het voorkomen dat de planning van de eerste sollicitatiegesprekken voor externe kandidaten afwijkt, wanneer interne en/of regionale kandidaten hebben gesolliciteerd op deze functie. Uiteraard houden wij je hiervan op de hoogte.

De reactietermijn sluit op 16 augustus 2020. De eerste sollicitatiegesprekken staan gepland op 28 augustus 2020. Ben je op vakantie tijdens de eerste sollicitatiegesprekken? Graag verzoeken we je dit dan in je motivatiebrief te vermelden!

Vragen over de functie?

Met vragen over de inhoud van de functie kun je contact opnemen Henny Overbeek-Janssen, Voorzitter Rekenkamer, telefoon: 06 28 12 30 11.

Heb je vragen over de sollicitatieprocedure? Bel dan met Dennis Wouters, HR-medewerker, telefoon: 06 83 01 52 38 of Anna Heeres, HR-medewerker, telefoon: 033 469 5750.

Amersfoort wil een diverse organisatie zijn, dus het maakt ons niet uit waar je geboren bent, waar je in gelooft en van wie je houdt. We zijn nieuwsgierig naar jouw talent en hoe jij het verschil maakt voor de stad.

Praktisch

24 uur

Schaal 12 (max € 5.872,- per maand bij 36 uur per week)

Vragen over de functie?

Henny Overbeek-Janssen, voorzitter Rekenkamer, telefoon: 06 28 12 30 11.

Vragen over de procedure?

Dennis Wouters, HR-medewerker, telefoon: 06 83 01 52 38

Anna Heeres, HR-medewerker, telefoon: 033 469 5750.

SOLLICITEREN

De reactietermijn sluit 16 augustus 2020