Ontwerp-opdracht de Camera Obscura van Caspar Van Wittel

De Gemeente Amersfoort zoekt een ontwerper of kunstenaar om het erfgoed van Caspar van Wittel in Amersfoort te behouden.

Caspar van Wittel (1653-1736) werd geboren in Amersfoort, verhuisde rond 1673 naar Italië, verwierf daar naam en faam en keerde niet meer terug naar Nederland. Tegenwoordig bevindt het overgrote deel van zijn oeuvre zich in Italiaanse, Engelse en Spaanse collecties. Met de tentoonstelling 'MAESTRO VAN WITTEL – Hollandse meester van het Italiaanse stadsgezicht’ eerden Museum Flehite en Kunsthal KAdE van jan 2019 – mei 2019 deze in Nederland vrijwel onbekende meester met een groot retrospectief. Voor het eerst in de geschiedenis kwamen vele werken van de beroemde Amersfoorter naar zijn thuisstad.

Nu alle bruiklenen weer teruggaan naar Italië, Engeland, Spanje, Frankrijk en Duitsland willen we het erfgoed van Caspar van Wittel blijvend in Amersfoort verankeren. Op deze manier blijft zijn erfgoed ook na de tentoonstelling in zijn thuisstad zichtbaar voor een groot publiek.

Conceptidee

De schilderijen van Van Wittel blijven te zien in de vorm van een interpretatie van een camera obscura waarin diverse beroemde werken die Caspar van Wittel schilderde zijn te zien voor het publiek.

Wat is een Camera Obscura?

Een camera obscura is een verduisterde ruimte waarbij in één van de wanden een klein gaatje is aangebracht, later ook wel een lens. Het hierdoor invallende licht werpt een afbeelding van de buitenwereld op de tegenoverliggende wand. (bron: Wikipedia).

Wat is de link met Caspar van Wittel?

Caspar van Wittel gebruikte hoogstwaarschijnlijk de camera obscura of een ander optisch instrument als hulpmiddel voor realistische en uiterst gedetailleerde stadsgezichten die hij in Rome, Napels, Florence en Napels maakte.

Beoogde locatie

De beoogde locatie is het terras van Museum Flehite. Tijdens openingstijden van het museum toegankelijk voor iedere voorbijganger (ook zonder entreekaartje) en ’s avonds veilig achter Flehites poort. Het terras van Museum Flehite kijkt uit op de Koppelpoort.

De locatie, en dus het kunstwerk, moet publiek toegankelijk zijn.

De opdracht

• Autonoom permanent kunstwerk;

• Een kunstwerk gebaseerd op de klassieke camera obscura;

• Wens is om meerdere afbeeldingen van schilderijen Van Wittel te tonen;

• Aandachtspunt bij het ontwerp zijn toegankelijkheid en duurzaamheid en onderhoudsarm;

• Het kunstwerk wordt in principe voor de duur van minimaal 10 jaar geplaatst.

Budget

Voor deze opdracht is een totaal budget beschikbaar van € 33.000,-, exclusief btw. Het bedrag is inclusief honorarium, uitvoeringskosten en alle andere bijkomende kosten. Eventuele fondsenwerving behoort nog tot de mogelijkheden.

Voorwaarden

De inschrijving staat open voor professionele ontwerpers en/of kunstenaars. Deze opdracht zien wij ook als een kans voor startende ontwerpers en/of kunstenaars.

• De kunstenaar of ontwerper moet minstens drie jaar professioneel werkzaam zijn als beeldend kunstenaar of ontwerper of minstens drie jaar een hbo-opleiding tot beeldend kunstenaar met een beeldende kunst curriculum hebben gevolgd en vervolgens minimaal één jaar professioneel werkzaam zijn;

• De kunstenaar of ontwerper die de opdracht krijgt, moet artistiek-inhoudelijk actief en geïntegreerd zijn in de professionele praktijk van de beeldende kunst in Nederland;

• Een pré is het kunnen aantonen dat de kunstenaar of ontwerper technisch onderlegd is en/of installaties kan maken;

• De kunstenaar of ontwerper moet in Nederland zijn gevestigd.

Proces en planning

• Insturen idee, motivatie, cv voor 17 juni 2019.

• Commissie maakt selectie van drie kunstenaars/ontwerpers

• Aan de drie kunstenaars/ontwerpers worden schetsopdrachten verstrekt (budget €2.000,- per kunstenaar/ontwerper)

• Presentatie schetsopdrachten voor commissie en publiek in september 2019

• Keuze door commissie van één schetsontwerp. Verder uitwerken in definitief ontwerp en uitvoer. Periode september 2019 – mei 2020.

• Oplevering kunstwerk: mei 2020

Interesse in deze opdracht

Heeft u interesse in de opdracht en een goed idee? Stuur vóór 17 juni 2019

• een eerste globale schets/idee,
  • een korte motivatie (maximaal 2x a4),
  • uw CV
  • uw website

naar beeldendekunst@amersfoort.nl.

Samenwerking

De ontwerp-opdracht is een onderdeel van de marketingcampagne 'Ontdek Hollandse Meesters in Utrecht & Amersfoort'. Dit is een samenwerking van Utrecht Marketing, Citymarketing Amersfoort, Amersfoort in C, Centraal Museum Utrecht, gemeente Utrecht, gemeente Amersfoort en de provincie Utrecht.

Met vragen kunt u terecht bij:

Leontine Sies, via

beeldendekunst@amersfoort.nl