Welk rooksignaal geef jij af?

Welk rooksignaal geef jij af? Met deze campagne over houtrook vraagt de gemeente Amersfoort aan iedereen: weet u welke nadelen kleven aan het stoken van houtkachels en open haarden?

Vooral voor buren kan het een bron van irritatie zijn, maar houtrook is ook slecht voor de gezondheid. Niet iedereen is zich hier bewust van. Op deze pagina bieden we daarom informatie voor zowel de mensen die stoken als degenen die er last van hebben.

Het gebruik van open haarden en houtkachels neemt de laatste jaren toe. Ook wordt er meer gestookt in tuinen bijvoorbeeld met terraskachels en vuurkorven.

Gezondheidsklachten

Het stoken van hout levert vaak overlast op voor buren. Dat is niet alleen geur en (dikke) rook, maar het kan ook een bron van gezondheidsklachten zijn. Ook neerslag van roet in en om het huis wordt als storend ervaren. Ook draagt houtrook bij aan de uitstoot van fijnstof, een verzamelnaam voor allerlei schadelijke deeltjes in de lucht die zo klein zijn dat ze ingeademd kunnen worden.

Niet alleen de buren, maar ook bewoners van huizen waar regelmatig wordt gestookt merken de gevolgen voor hun gezondheid. Vooral kinderen hebben een groter risico op luchtwegklachten. Voorbeelden zijn verkoudheid, astma, bronchitis en longontsteking. Ook mensen met gevoelige longen of hartklachten kunnen extra klachten krijgen door de effecten van een houtkachel of open haard.

Overlast buitenshuis

De rook van een houtkachel of open haard kan ook buitenshuis voor veel overlast zorgen. De houtkachel of open haard is de meest genoemde klacht over geur in de wijk. Voor sommigen veroorzaakt het benauwdheid en hoestklachten. Vooral mensen met (over)gevoelige luchtwegen, zoals mensen met astma, hebben erg veel last van laaghangende rook in de wijk.

Volledig ophouden met stoken is natuurlijk de ultieme oplossing. Maar veel mensen vinden het gezellig of zijn gehecht aan hun vuurtje. Daarom bieden wij informatie over de keuzes die er te maken zijn en de alternatieven. Dat doen we met de vraag ‘Welk rooksignaal geef jij af?’