Wat te doen bij overlast van houtrook?

Heeft u last van een vuurkorf, open haard of houtkachel in uw omgeving, overleg dan eerst met de ‘stoker’. Vaak veroorzaakt een stoker de overlast onbewust. De meeste mensen stoken vanwege de gezelligheid en zijn zich totaal niet bewust van de risico’s die dit geeft voor de gezondheid van zichzelf of van de buren. Laat staan van de overlast die dit kan veroorzaken. En de meeste mensen zijn ook bereid om rekening te houden met de buren.

Vriendelijk gesprek

Een “goed” gesprek leidt er vaak al toe dat buren wat meer rekening met elkaar houden en hun stookgedrag aanpassen. De oplossing kan vaak vrij eenvoudig zijn. Liefst niet stoken, alternatief gebruiken. Als de houtstoker graag wil blijven stoken dan kan geschiktere soorten hout of rekening houden met windstille perioden kan al een enorm verschil maken. U kunt altijd verwijzen naar MilieuCentraal of het RIVM waar concrete tips voor beter hout stoken te vinden zijn.

Soms is er meer nodig: een hogere schoorsteen, een aangepast rookkanaal of nieuwe filters. Maar de eerste stap blijft dat u in een gesprek aangeeft dat u er last van heeft, om samen te komen tot een oplossing.

Er samen uitkomen

Het is belangrijk om er samen goed uit te komen, want de gemeente heeft op basis van wetgeving weinig mogelijkheden om stookoverlast tegen te gaan. Een procedure waar de gemeente bij betrokken wordt, kan lang en moeizaam zijn en biedt geen garantie op succes.

De gemeente Amersfoort dringt aan bij de landelijke overheid voor meer duidelijkheid over wat wel en niet wettelijk geregeld moet worden. Tot die tijd zullen we er samen uit moeten komen.

Kijk voor meer informatie over mogelijkheden voor handhaving op mogelijkheden van handhaving door de gemeente.