Vaccinatie tegen coronavirus

In 2021 krijgt iedereen van 18 jaar en ouder in Nederland een uitnodiging om zich te laten vaccineren tegen het coronavirus. Een vaccinatie beschermt jezelf, maar uiteindelijk ook jouw familie, vrienden en de kwetsbare mensen om je heen. Als het grootste deel van de mensen immuun is tegen corona, zijn er minder coronamaatregelen nodig. Vaccinatie is gratis en vrijwillig.

Volgorde van vaccineren

Bij de GGD Regio Utrecht komen veel vragen binnen over de volgorde van vaccineren en wanneer iemand aan de beurt komt. De volgorde van vaccineren wordt bepaald door het ministerie van VWS. Op de website van de Rijksoverheid is meer informatie te vinden over de volgorde van vaccineren.

De weg naar vaccinatie

Het RIVM, dat ook het Rijksvaccinatieprogramma coördineert, leidt de voorbereiding en uitvoering van de corona-vaccinatie. Hierbinnen valt ook de regie op de uitvoering van de vaccinatie door uitvoerende partijen, zoals huisartsen en de GGD.

Er is een landelijk overzicht waarop staat aangegeven wie aan de beurt komt en met welk vaccin.

Klik op de afbeelding om de pdf-versie te downloaden.

Meer informatie

Er leven in de samenleving veel vragen over het vaccin en vaccineren. Op de website van de Rijksoverheid staat een overzicht met informatie over onder meer de vaccins, veiligheid van het coronavaccin en de aanpak van de coronavaccinatie.

Meer informatie over de ontwikkeling en werking van vaccins is te vinden op de website van het RIVM.