Toegankelijk vervoer en verkeer

Het streven is dat iedereen in de gemeente Amersfoort zich vrij en zo zelfstandig mogelijk van A naar B kan bewegen. Dit doen wij in samenwerking met provincie, NS, Syntus en Regiotaxi.

Toegankelijk vervoer en verkeer

De gemeente werkt samen met verschillende vervoerders en de provincie om de toegankelijkheid voor reizigers te verbeteren. Op deze pagina vindt u meer informatie over de verschillende vervoersmaatschappijen.

Aan het Centraal Station Amersfoort, Schothorst en Vathorst hebben samen met ervaringsdeskundigen verbeteringen aangebracht. In de komende jaren wordt het stationsplein bij het Centraal Station Amersfoort en de route naar de binnenstad volledig opnieuw ingericht. Onze ervaringsdeskundigen adviseren ons hierbij. Voor 2030 moeten alle stations toegankelijk zijn.

Heeft u verbetertips voor de NS (Nederlandse Spoorwegen)? U kunt de tips doorgeven aan de klantenservice van de NS.

Het busvervoer wordt verzorgd door Syntus. De buschauffeurs krijgen training hoe zij service kunnen verlenen aan mensen met een beperking. De chauffeur is ervoor verantwoordelijk dat iemand met een beperking mee kan met de bus.

Wilt u weten welke busstations toegankelijk zijn? Op de website van de Provincie Utrecht staat een halte scan, deze geeft aan of een halte toegankelijk is.

Heeft u verbetertips voor Syntus? U kunt de tips doorgeven aan de klantenservice van Syntus.

Wij werken samen met de provincie om het Openbaar Vervoer toegankelijk, begrijpelijk en aantrekkelijk te maken voor inwoners met een beperking.

Een WMO vervoerpas aanvragen kan bij het WMO-loket van de gemeente Amersfoort. Bel met 14033.

De gemeente Amersfoort werkt samen met de Provincie Utrecht en ervaringsdeskundigen om de dienstverlening van de Regiotaxi in Amersfoort te verbeteren. Hieronder staan punten die bekend zijn bij de instanties en waaraan gewerkt wordt en waar u rekening mee kunt houden:

 • De standplaatsen worden een paar keer per jaar beoordeeld en waar nodig aangepast

 • Er wordt gekeken naar verbeteringen van het systeem waarmee de rit wordt gereserveerd en de rit wordt gepland

 • De website wordt waar nodig aangepast

 • De elektrische auto’s hebben minder ruimte achterin en in de kofferbak, dus geef bij uw reservering zoveel mogelijk informatie door over de grote van bagage of hulpmiddelen die u meeneemt
 • Er komt een betere omschrijving voor dienstverlening aan mensen die slechtziend of blind zijn

 • De navigatie in de taxi is afhankelijk van de taxileverancier

Reist u met de Regiotaxi? Let op:

 • Zorg dat u altijd 15 minuten voor de afgesproken tijd klaarstaat. De taxi kan een kwartier (15 minuten) te vroeg zijn en probeert maximaal een kwartier (15 minuten) te laat te komen

 • U mag een koffer van maximaal 36 liter meenemen (handbagage)

 • De regiotaxi is alleen voor recreatief gebruik (de taxi is dus niet bedoeld om naar uw werk te brengen)

 • Een OV-begeleider met pas mag altijd gratis met u meereizen

 • Op uw rolstoel moet een gele stikker zitten om u veilig met een taxibusje te kunnen meenemen. Vraag dit na bij uw rolstoelleverancier.

Heeft u verbetertips voor de Regiotaxi, neemt u dan contact op met de klantenservice van de Regiotaxi.

Wij werken aan de verbetering van het aantal en met name de functionaliteit van de mindervalide parkeerplaatsen. Op onze website staat een lijst en een kaart  met alle miva parkeerplaatsen. Bekijk het overzicht van deze miva parkeerplaatsen in Amersfoort.

Goed om te weten:

 • Met een Gehandicaptenparkeerkaart (GPK) mag u maximaal 3 uur parkeren op andere parkeerplaatsen of waar een parkeerverbod van toepassing is. Leg wel een parkeerschijf en uw GPK duidelijk zichtbaar neer bij de voorruit van de auto.

 • Met speciale voertuigen, zoals de Canta, Amica, Arola en Mini Cruiser 

 • City mag u overal parkeren, ook op de stoep, als u anderen hiermee niet hindert.

 • Voor de brommobiel gelden dezelfde regels als voor auto’s dus deze horen in de parkeervakken.

Meer informatie vindt u bij onze Parkeerservice.

Voor het aanvragen van een gehandicaptenparkeerkaart of -plaats kunt u terecht op Gehandicapten | Amersfoort (parkeerservice.nl).
Heeft u een gehandicaptenparkeerkaart en wilt u de binnenstad bezoeken? Vraag dan hier ontheffing aan: Autoluwe binnenstad GPK-houders | Amersfoort (parkeerservice.nl). Op deze website staat ook meer informatie over het aanvragen van ontheffing als mantelzorger.

In Amersfoort zijn er verschillende initiatieven die het vervoer in Amersfoort makkelijker maken.

ANWB Automaatje

Automaatje,  is een landelijk initiatief van de ANWB en beschikbaar in Hooglanderveen en Vathorst. Ent u minder mobiel of heeft u geen eigen vervoer dan zijn er andere inwoners die u voor een kleine onkostenvergoeding helpen om op uw afspraak te komen. Het is wel de bedoeling dat u ten minste twee dagen van te voren een afspraak maakt. Dit kan door te bellen met 06 53700784 of te mailen naar automaatje.amersfoort@gmail.com

Wijkmobiel

De wijkmobiel is een lokaal initiatief. Deze is beschikbaar in de wijken Schothorst, Zielhorst en de Hoef. De wijkmobiel is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag van 9:00 tot 22:00 uur. De kosten zijn € 2,- per rit. U belt een dag van te voren om te reserveren op: 033 4726214 of 06 40831647 of per mail: reserveren@wijkmobiel.nl

Plusbus

Contact

Contactpersonen gemeente: Marina Aalbers

Mail: toegankelijk@amersfoort.nl

14033