Toegankelijk aanbod toerisme en cultuur

Wij vinden het belangrijk dat het voor iedereen mogelijk is om toeristische bezienswaardigheden, evenementen en culturele voorzieningen in Amersfoort te bezoeken. Amersfoort staat bekend om de vele inspirerende festivals en monumentale bezienswaardigheden.

Toegankelijk aanbod toerisme en cultuur

Evenementen

Onze evenementencoördinator stimuleert evenementenorganisatoren om de toegankelijkheid van evenementen te verbeteren. De routekaart Inclusieve festivals is gedeeld met evenementenorganisatoren van festivals in Amersfoort. Dit is om de bewustwording te vergroten en praktische handvatten te bieden voor organisatoren van festivals.

Op de website van de gemeente Amersfoort wordt specifiek aandacht gevraagd voor de toegankelijkheid van evenementen op de webpagina staat informatie voor evenementenorganisatoren. Met daarbij een verwijzing naar organisaties als Handicap NL en de Coalitie voor Inclusie, die organisatoren kunnen worden voorzien van advies vanuit ervaringsdeskundigen. Van communicatie vooraf tot de uitvoering van het evenement.

Cultuur

Als gemeente vinden wij het belangrijk dat iedereen kan meedoen/deelnemen aan culturele festivals en activiteiten. Initiatieven die een bijdrage ontvangen vanuit de professionele kunst en cultuur regeling (meerjarige en projectsubsidie) worden getoetst op hun bijdrage aan een inclusieve samenleving. Gekeken wordt naar de wijze waarop cultuurparticipatie wordt bevorderd, mate van samenwerking in de samenleving, of het mogelijk is dat iedereen kan meedoen, het project specifieke doelgroepen bereikt en de mate waarin de Code Diversiteit & Inclusie is uitgewerkt in het projectplan. Ook is het thema inclusie opgenomen in de prestatieafspraken en overleggen met de zeven basis culturele stellingen die structureel subsidie ontvangen. Het gaat om de Flint, theater De Lieve Vrouw, FLUOR, Amersfoort in C (KAdE, Mondriaanhuis, Flehite), Holland Opera, Scholen in de Kunst en Bibliotheek Eemland.

Diversiteit en inclusie is ook meegenomen in de nota Evenementenbeleid.

Het actuele aanbod van evenementen, tentoonstellingen, stadswandelingen en andere uitjes in Amersfoort vind u op de website Tijd voor Amersfoort.

Contact

Contactpersoon gemeente: Marina Aalbers

Mail: toegankelijk@amersfoort.nl

14033