Tips voor gebruik van open haard en houtkachels

Stoken met hout heeft altijd nadelige gevolgen voor de omgeving. Als u toch wilt stoken raden we u aan om de volgende tips in acht te nemen:

 • Gebruik de houtkachel niet als hoofdverwarming.
 • Stook alleen briketten of droog hout.
  Gebruik open haardblokken, ook wel zaagsel-paraffinebriketten genoemd, of hout dat één of twee jaar gedroogd is. Wanneer u nat hout stookt, ontstaat er minder warmte en meer rook- en geurontwikkeling. U kunt het vuur het beste aansteken met een paar dunne takjes. Het is wettelijk verboden om huishoudelijk afval, oud papier, plastic, textiel, spaanplaat en geverfd, geïmpregneerd of gelakt hout te gebruiken voor de open haard of houtkachel!
 • Reinig de schoorsteen regelmatig.
  Vrije luchtaanvoer en ventilatie zijn belangrijk om te voorkomen dat bij houtverbranding schadelijke stoffen vrijkomen. Een schoorsteen die niet voldoende trekt, kan de verbrandingsgassen niet (optimaal) afvoeren. Na een tijdje kan er roetaanslag voorkomen of kan de schoorsteen zelfs verstopt zijn. Op die manier komen co-gassen vrij in de kamer.
 • Ventileer extra als de haard of houtkachel brandt.
  Bij een brandende haard is het belangrijk om goed te ventileren. Het vuur krijgt zo genoeg zuurstof om te branden en vervuilende stoffen worden afgevoerd. In goed geïsoleerde woningen moet extra worden gelet op goede ventilatie. De zuurstoftoevoer van de houtkachel dient zo veel mogelijk open gehouden te worden zodat een volledige verbranding gegarandeerd wordt. Afknijpen van de zuurstofaanvoer zorgt voor extra rook- en geurontwikkeling.
 • Laat u adviseren over het juiste stooktoestel en laat deze installeren door een erkend installateur.
 • Kies een toestel met de juiste capaciteit voor de ruimte die u wilt verwarmen.
  Bij een te grote capaciteit wordt het al snel te warm in de kamer. Wanneer de kachel om die reden wordt gesmoord, leidt dit tot onvolledige verbranding, met meer productie van schadelijke stoffen.
 • Ventileer altijd tijdens het stoken.
  Door te ventileren is er in de ruimte voldoende zuurstof voor een volledige verbranding van de brandstoffen. Dit is ook belangrijk voor uw eigen gezondheid, want hierdoor worden vervuilende stoffen in de woning afgevoerd naar buiten.
 • Zorg voor volledige verbranding (blauwe vlammen), door de luchttoevoer naar de kachel volledig open te zetten, evenals de uitlaatklep naar de schoorsteen.
 • Stoken bij windstil of mistig weer is niet toegestaan.
  Bij windstil of mistig weer blijft de rook om het huis hangen. Dit veroorzaakt extra veel overlast. Op stookwijzer kunt u zien of er voldoende wind is om te kunnen stoken. De website is gemaakt door de gemeente Nijmegen in samenwerking met ministerie van IenM en Energieonderzoek Centrum Nederland.

  Het RIVM heeft een stookalert ontwikkeld waarmee mensen worden opgeroepen om bij ongunstige weersomstandigheden en/of een slechte luchtkwaliteit geen hout te stoken. Bij het RIVM stookalert kunt u zich aanmelden om het stookalert ontvangen.
 • Hoe schadelijk is het stoken van hout?
  Bij het stoken van hout komen CO2, roet en fijnstof vrij. Deze stoffen zijn belastend voor het milieu en kunnen overlast veroorzaken bij mensen met (over)gevoelige luchtwegen.Het levert nadelige gezondheidseffecten op. Met name mensen met longaandoeningen, COPD en astma ondervinden veel last van houtrook.