Tips bij buitenvuur en barbecues

Een vuurtje of barbecue stoken in de tuin? Veel mensen vinden het reuze gezellig. Toch kunnen buurtgenoten last hebben van de rook van uw barbecue of vuurkorf.

  • Gebruik alleen schoon hout dat goed gedroogd is. Vochtig hout verbrandt onvolledig, waardoor veel ongezonde stoffen vrijkomen. Gebruik een vochtmeter om te meten of het hout droog genoeg is.

  • Stook geen geïmpregneerd of geverfd hout, daarbij komen schadelijke stoffen vrij. Het is daarom verboden om bewerkt hout te verbranden, maar ook snoeihout of afval.

  • Brandbare blokken van geperst hout (houtkrullen en houtvezels, zonder toevoegingen) zijn het minst schadelijk. Gebruik blokken met het FSC- of PEFC-keurmerk. Stapel ze losjes, zodat er veel zuurstof bij kan. Zo kan het hout volledig verbranden en komen er minder schadelijke stoffen vrij.

  • Laat de barbecue of vuurkorf uit bij windstil of mistig weer. De rook blijft dan hangen en kan plaatselijk veel luchtvervuiling en rookoverlast (stank) veroorzaken. Op de Stookwijzer of het Stookalert ziet u wanneer uw vuur beter uit kan blijven.
  • Een elektrische barbecue of gasbarbecue geeft nauwelijks (rook)overlast voor de omgeving. Dat is een betere keuze dan een barbecue op houtskool. Toch kan in alle barbecues giftige rook ontstaan doordat vocht en vet uit het vlees druipt en verbrandt in de vlammen. Dat kunt u voorkomen door een barbecue te gebruiken met een vetopvangplaatje.

  • Sfeer in de tuin kun je ook maken met een vuurpot of kaarsen. Hierdoor komen minder schadelijke stoffen vrij .En voor de warmte kunt u een dekentje gebruiken.

Meer weten over binnen- en buitenvuur?

AmersfoortDuurzaam.nl is hét nieuwe platform dat doorlopend wordt aangevuld met inspirerende en motiverende voorbeelden van duurzame inwoners en ondernemers in Amersfoort.

Bezoek het platform