Maaien in de stad

De groenstroken met gras en kruiden worden regelmatig gemaaid. Zo pakken we dat aan.

Maaien in de stad

In Amersfoort hebben we verschillende soorten gras. Een groenstrook als gazon gebruiken we anders dan een groenstrook met kruidenrijk gras. Daarom maaien we die anders.

Gazon

Gazongras wordt vaak en kort gemaaid. Door het kort te houden, blijft het een mooie, dikke grasmat. Fijn om op te spelen of op te picknicken. En bovendien een mooi gezicht, want kortgemaaide grasvelden hebben een ruimtelijke werking.

Kruidenrijk gras

Kruidenrijk gras is belangrijk voor de biodiversiteit. Met de kruiden lokken we bijen, vlinders en insecten. In de verschillende soorten kruiden vinden zij hun voedsel en schuilplaats. Daarom maaien we héél anders. Om in de stad meer soorten wilde planten te krijgen, maaien we dat juist nooit in een maaibeurt helemaal weg. Het maaien is maatwerk en de natuur bepaalt de maat. Meer informatie over het hoe en waarom van het kruidenrijk beheer vindt u op de website van Het Groene Huis.

Hulp van schapen bij het maaien

Van april tot eind oktober grazen er drie schaapskuddes in de stad. De gemeente heeft dat afgesproken met de aannemer die het kruidenrijk gras onderhoudt. Schapen zijn levende maaimachines, die geen diesel of benzine nodig hebben. Dat is beter voor het milieu, goed voor de planten én nog een leuk gezicht ook. In dit filmpje is te zien hoe dat in zijn werk gaat.

Wil je meer weten over de schaapskuddes en weten welke gedeelten ze in de stad begrazen? Kijk dan op de website van Het Groene Huis.