Initiatieven en hulpaanbod

Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, heeft de Rijksoverheid vergaande maatregelen genomen. Er zijn veel mooie acties om elkaar te helpen en naar elkaar om te zien. Op deze pagina vindt u meer informatie over bestaande acties.

Ik heb hulp nodig, waar kan ik terecht?

Het coronavirus vraagt van iedereen om anders om te gaan met de dagelijkse routines. Door de landelijke maatregelen heeft u misschien hulp of ondersteuning nodig. Hieronder leest u waar u hiervoor terecht kunt.

Boodschappen

Als u niet de deur uit kunt om boodschappen te doen, kan iemand in uw buurt u misschien helpen. Misschien bent u lid van een buurtapp waarin u uw vraag kunt stellen. Of kunt u iemand in de buurt bellen met de vraag voor ondersteuning. Er zijn allerlei acties gestart, bijvoorbeeld om mensen die geen boodschappen kunnen doen te helpen. Op de website van Indebuurt033 staat een overzicht van alle hulpaanbod.

Bent u eenzaam?

Wilt u met iemand praten, heeft u behoefte aan een luisterend oor of advies? U kunt bellen met

 • Rode Kruis Hulplijn: 070 - 4455 888. Dit nummer is van maandag t/m vrijdag bereikbaar tussen 9:00 – 21:00 uur en op zaterdag tussen 10:00-16:00 uur.
 • De Algemene Nederlandse Bond voor Ouderen (ANBO): 0348 - 46 66 66. Een speciaal telefoonnummer voor ouderen die bezorgd zijn of gewoon een praatje willen maken. Zij zijn 7 dagen per week bereikbaar van 09.00 tot 17.00 uur.
 • De Luisterlijn: 0900 0767. Biedt een luisterend oor en is anoniem te bereiken. Op www.luisterlijn.nl is er ook de mogelijkheid om met vrijwilligers te mailen of chatten.


Advies voor uw gezin en huishouden

De huidige thuissituatie roept misschien vragen op bij kinderen, jongeren, ouders en professionals. Op de website van het Nederlands Jeugdinstituut staan bruikbare tips hoe om te gaan met de thuissituatie.

Zorgen over eigen welzijn

Heeft u zorgen over het welzijn, de gezondheid of veiligheid van uzelf of iemand in uw omgeving? Stuur een mail naar sociaaldomein@amersfoort.nl.

Blijf voorzichtig

Naast alle goedbedoelde en hartverwarmende vrijwilligersacties zijn er ook signalen van mensen die misbruik willen maken van de situatie. Wilt u hulp van een vrijwilliger? Let dan op het volgende:

 • Geef geen geld aan iemand aan de deur of via de telefoon. Betaal uw boodschappen achteraf. Geef ook geen bankpasje mee.
 • Laat geen vreemde mensen zomaar binnen. Als iemand iets komt afleveren, vraag dan of ze het buiten bij de voordeur neerzetten. Zo voorkomt u ook mogelijke besmetting.
 • Geef geen bankgegevens aan iemand aan de telefoon.

Veel informatie is te vinden bij Indebuurt033. Zij brengen heel veel mooie acties samen. Op deze site kunt u per wijk vinden welke hulp er wordt geboden

Ik wil helpen

Inwoners

Wilt u iets doen voor een ander? Laat dit dan weten aan uw vrienden, familie of buren. Dit kan bijvoorbeeld in een whatsapp-groep. U kunt denken aan boodschappen doen voor een ander, of via de telefoon een praatje maken. U kunt ook een poster op uw raam hangen.

Op de website van Indebuurt033 staat een mooi overzicht van de vele acties per wijk. U kunt kijken of daar iets bij zit dat bij u past.

Ondernemers

Wilt u als ondernemer een vrijwillige bijdrage leveren aan anderen? Kijk in uw omgeving wat u kunt doen. Wellicht kunt u familie, vrienden of buren helpen. Of kunt u aansluiten bij een initiatief van Indebuurt033 of bij een facebookgroep. Ook op www.nextdoor.nl komen vraag en aanbod voorbij. Op de website van Indebuurt033 staat een overzicht van de vele acties in Amersfoort.

Beschermingsmiddelen

Door het coronavirus is er een tekort aan beschermingsmiddelen en medische hulpmiddelen. Wilt u een van deze producten doneren? Neem dan contact op via beschermingsmiddelen@rodekruis.nl

Wat is dringend nodig:

 • FFP2 maskers
 • Schorten
 • Handschoenen
 • Beschermingsbrillen
 • FFP1 en 3 maskers
 • Chirurgische maskers
 • Desinfectantia (waaronder handalcohol)
 • Diagnostische testen (inclusief PCR-materiaal, swabs en media)
 • Beademingsapparatuur

Kunt u als bedrijf een grote partij hulpmiddelen aanbieden? Neem dan contact op via middelencorona@nfu.nl. Er is een speciaal team dat de aanvragen in behandeling neemt, beoordeelt op kwaliteit en betrouwbaarheid en de distributie regelt.

Meer informatie

Heeft u vragen over het coronavirus? Dan kunt u terecht bij het landelijke publieksinformatienummer 0800 - 1351 (tussen 08:00 en 22:00 uur).

Heeft u vragen aan de gemeente Amersfoort? Dan kunt u bellen naar het algemene nummer 14 033 (tussen 8:30 en 17:00 uur).