Herdenken en vrijheid vieren 2021

Leven in vrijheid is niet vanzelfsprekend. We herdenken daarom elk jaar het einde van de Tweede Wereldoorlog en vieren dat we sindsdien weer in vrijheid leven. Ook dit jaar staan Amersfoort, Hoogland en Hooglanderveen stil bij ruim 75 jaar vrijheid, met een speciaal programma voor de week van 3 tot en met 9 mei.

Herdenken en vrijheid vieren 2021

Tot en met 9 mei - Theatercollege Amersfoort '40-'45

Het Theatercollege Amersfoort ’40-’45 is een video-installatie; een documentaire, waarin verteller Hans Goedkoop u meeneemt naar Amersfoort in de Tweede Wereldoorlog. Nagespeelde scenes wisselen af met uniek archiefmateriaal. Amersfoort ’40-‘45 is een productie van het Medialab van Bibliotheek Eemland in samenwerking met Archief Eemland. De documentaire is gratis te bekijken vanaf maandag 3 mei 20.00 uur via www.amersfoort4045.nl

Vrijdag 7 mei

Het Geluid van Vrijheid -  meer dan een concert

Op 7 mei 1945 is Amersfoort bevrijd. Dit vieren we met een optreden in het Openluchttheater in Birkhoven. Onder muzikale begeleiding van de Konrad Koselleck Big Band neemt Vincent Bijlo je mee naar het Amersfoort van 1945. Met muzikale bijdragen van: Ellen ten Damme, Wudstik en Monnik. Het concert begint om 19.45 uur en is via een livestream gratis vanuit huis te volgen.

Zondag 9 mei - Herdenking Sovjet Ereveld

Op 9 mei om 11.00 uur vindt een kranslegging plaats op het Sovjet Ereveld in aanwezigheid van o.a. ambassadeurs van voormalige Sovjetrepublieken en de burgemeesters van Leusden en Amersfoort.

Eerder deze week:

Maandag 3 mei

De week opende met het Theatercollege Amersfoort '40-'45 van Bibliotheek Eemland in samenwerking met Archief Eemland. De documentaire is nog t/m 9 mei gratis te bekijken via www.amersfoort4045.nl

Bloemlegging

Op 3 mei plaatsen vrijwilligers van o.a. de Stichting Sovjet Ereveld bloemen op het Sovjet Ereveld en de Nederlandse en andere geallieerde oorlogsgraven op begraafplaats Rusthof.

De Stichting Herdenkingsstenen Amersfoort zorgt op 4 mei voor een witte anjer bij alle 412 herdenkingsstenen in de stad. Vrijwilligers doen dit als laatste eer aan de ruim 400 vermoorde joodse Amersfoorters en verzetsstrijders, en ook als troost en blijk van medeleven aan de familie en betrokkenen. Lees meer op www.herdenkingsstenenamersfoort.nl

Dinsdag 4 mei

Herdenkingen

Op 4 mei vinden in besloten kring herdenkingen plaats bij oorlogsmonumenten op de Leusderheide, in Rustenburg, op Rusthof en in Hoogland.

Stille Tocht

Op 4 mei lopen burgemeester Bouwmeester en locoburgemeester Stegeman samen met jongeren uit twee schoolklassen uit Leusden en Amersfoort de Stille Tocht van Kamp Amersfoort naar Rusthof. In verband met de coronamaatregelen kan publiek zich niet aansluiten bij de tocht.

Herdenkingsconcert Xaveriuskerk

Het Amersfoorts Jeugd Orkest verzorgt op 4 mei het jaarlijkse herdenkingsconcert in de St. Franciscus  Xaveriuskerk. Vanwege corona wordt het concert dit jaar vooraf opgenomen. Het concert werd om 21.uur via www.herdenken.tv aangeboden.

Woensdag 5 mei

Bordje Vrijheid – een maaltijd met een verhaal

Stichting de Bühne organiseert op 5 mei ‘Bordje Vrijheid’. Koks uit Amersfoort, Hoogland en Hooglanderveen koken voor een tafelgenoot en delen de smaken van vrijheid. Het project wordt volledig binnen de geldende coronamaatregelen georganiseerd. Er blijft genoeg ruimte over om er te zijn voor een ander en vrijheidsverhalen te delen. Laat je inspireren via de website: www.bordjevrijheid.nl

Houd deze webpagina www.amersfoort.nl/vieren-herdenken in de gaten voor de meeste actuele informatie. Het hele programma wordt aangeboden volgens de actueel geldende maatregelen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

Klokkenspel en vlaggen

Extra klokkenspel Onze Lieve Vrouwetoren op 4 en 5 mei

De vlag hijsen

Meer weten?

Bekijk de pagina met bijzondere resultaten van het programma 2020 en lees meer over Amersfoort 75 Jaar Vrijheid.

Toolkit

Organiseert u een activiteit rond vieren of herdenken in het kader van 75 jaar Vrijheid? Maak gebruik van deze toolkit en download bestanden voor diverse social media, een e-mail handtekening, poster en logo's:

Facebook, Twitter en Instagram.

E-mail handtekening.

Poster A3 staand

Poster A3 liggend

Poster Bibliotheek staand

Logo's als .png:

75 jaar vrijheid

Gemeente Amersfoort

Vfonds

Nederlandse vlag