Gratis bomen voor inwoners

Amersfoort trakteert ook dit jaar inwoners op een gratis boom. Er zijn weer 1000 bomen beschikbaar. Inwoners konden in mei via de website 3 voorkeuren aangeven uit het aanbod van verschillende soorten, geschikt voor verschillende grondtypen en tuingrootten. Na 28 dagen is de aanvraag gesloten. Op dit moment worden de bomen toegewezen. Aanvragers krijgen daar voor de zomer via e-mail bericht over, uiterlijk vrijdag 16 juli. De bomen worden aan het eind van dit jaar geleverd. Over de planning voor het leveren van de bomen informeren we u komend najaar.

Gratis bomen voor inwoners

De gemeente wil met deze actie inwoners stimuleren de eigen tuin groen in te richten. Meer bomen en groene tuinen dragen bij aan een prettige en gezonde leefomgeving. Bomen zorgen voor verkoeling op warme dagen, verminderen de kans op overlast bij extreme regenval en verbeteren de biodiversiteit.

Hoe plant ik mijn nieuwe boom?

In het onderstaande pdf bestand staat een stappenplan met aanwijzingen die je helpen bij het zo goed mogelijk planten van jouw boom:

  • Hoe plant ik mijn nieuwe boom (pdf - 498 kb)
  • De gemeente is niet aansprakelijk voor de verzorging en onderhoud van de boom en kan niet aansprakelijk worden gesteld.

De baat van een boom

Bomen en planten leveren een belangrijke bijdrage aan de kwaliteit van de leefomgeving. Bomen nemen bijvoorbeeld CO2 op en ademen zuurstof uit. Ook filteren bomen de lucht van bijvoorbeeld fijnstof, dempen ze geluid, helpen ze wateroverlast te voorkomen en zijn ze heel belangrijk voor de biodiversiteit. Een boom in de tuin werkt ook heel verkoelend, omdat het zorgt voor vocht in de lucht en schaduw biedt. Op een extreem hete zomerdag kan een stenen ondergrond in de schaduw van een boom tot wel 14°C koeler zijn dan buiten die schaduw.

Vraag en antwoord

Regel een buur, kennis of familielid om de boom in ontvangst te nemen.

Nee, de aflevering van de 1000 bomen moet snel gebeuren en is daarvoor strak ingepland per wijk. Kijk of je iemand kunt vragen om de boom in ontvangst te nemen.

Ja, de bomen hebben geen kluit. Omdat in totaal 1000 bomen in korte tijd worden afgeleverd zijn bomen met kluit veel zwaarder, dan wanneer alleen de boom met wortels wordt geleverd. De wortels zijn behandeld tegen uitdroging. Zorg dat je de boom zo snel mogelijk plant, dan voelt hij zich gauw thuis in je tuin.

Dat voorkomt dat de wortels van verschillende bomen in elkaar haken. Bovendien helpt het mee te voorkomen dat de wortels uitdrogen.

Volg de instructie Hoe plant ik mijn nieuwe boom.

Staat je vraag hier niet bij?

Mail je vraag dan aan bomenactie@amersfoort.nl

Vragen?

Stel ze per mail: bomenactie@amersfoort.nl