75 jaar vrijheid programma 2020

De Verenigde Naties 75 jaar

Vrede en vrijheid zijn niet vanzelfsprekend. Dagelijks zetten vele mensen en organisaties zich in voor wereldwijde vrede. Opgericht na het einde van WOII laten we de verjaardag van de Verenigde Naties (VN) 24 oktober 2020, niet onopgemerkt voorbij gaan. Bekijk onderstaande video met muziek van Abke en Bouwe Bruins, een gedicht van Jacques de Waart en de Amersfoortse ambassadeurs. Het nummer van Stef Bos komt van deSpotify-lijst 75 jaar Vrijheid, een lijst die door Amersfoorters is samengesteld. De video eindigt met een persoonlijk statement van onze burgemeester, ambassadeur Nederlandse Vereniging Verenigde Naties.

Helaas is het niet mogelijk om deze video te bekijken aangezien u Marketing Cookies heeft geblokkeerd. Voor meer informatie kunt u terecht op onze Cookies pagina. U kunt deze video alsnog bekijken op YouTube.

Een uniek theater-college over Amersfoort 1940-1945 is vanwege de Corona-maatregelen verplaatst naar mei 2021. Er is een website met prachtige dagboekfragmenten en meer: www.amersfoort4045.nl

Sint Joriskerk lezing 3 oktober, met expositie

Zaterdag 3 oktober 2020 staat de Sint Jorislezing in het teken van 75 jaar Vrijheid. De spreker is mevrouw G.A. (Gerdi) Verbeet, voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Nu we al weer 75 jaar een vrije, democratische rechtstaat zijn, is het bij uitstek een moment waarop we als volk een eenheid zijn, ons met elkaar verbonden voelen. De bijeenkomst was live via internet te volgen en de lezing is gepubliceerd; het gesproken woord geldt.

Expositie “DE TERUGKEER” van 033fotostad, is in de Joriskerk te bezoeken tot en met zaterdag 24 oktober.

Tot en met 2 oktober, Expositie Amersfoort bevrijd – vreugde en verdriet

De expositie van Archief Eemland ‘Amersfoort bevrijd – vreugde en verdriet’ is tot en met 2 oktober 2020 verlengd. De tentoonstelling 'Amersfoort bevrijd. Vreugde & verdriet' is te zien op de derde verdieping van het Eemhuis. Unieke foto’s, dagboekfragmenten en amateurfilmbeelden geven een beeld van Amersfoort tijdens de Tweede Wereldoorlog. De tentoonstelling is samengesteld door historicus en gastconservator Richard Hoving. Vanwege de coronamaatregelen is de tentoonstelling alleen op afspraak te bezoeken. Bekijk de openingstijden op de website van Archief Eemland.

15 en 16 augustus - Herdenking slachtoffers Nederlands-Indië

15 augustus is de dag van het officiële einde van WOII met de capitulatie van Japan, nu 75 jaar geleden. We herdenken de slachtoffers van de Japanse bezetting van Nederlands-Indië en de directe gevolgen daarvan. In Amersfoort heeft een bijzondere herdenkingsbijeenkomst plaatsgevonden, georganiseerd door Het Comité 15 augustus 1945 Amersfoort. De hele bijeenkomst kunt u bekijken via de website van het comité: www.15-8-1945amersfoort.nl  

Op 16 augustus opende in Museum Flehite de expositie Bep Rietveld (1913-1999). Bep Eskes-Rietveld, dochter van Gerrit Rietveld, verbleef in verschillende Jappenkampen en maakte daar voor de moeders portretten van hun kinderen. Deze expositie is te zien tot en met 24 januari 2021.

We'll meet again - Geluid van Vrijheid

‘Geluid van vrijheid’ betreft een theatrale voorstelling in de open lucht van de Konrad Konselleck Big Band. Dit project is verplaatst naar 7 mei 2021, de bevrijdingsdag van Amersfoort. Daarbij is de boodschap: “We’ll meet again”. Dit is het bekendste nummer van zangeres Vera Lynn, die op 18 juni dit jaar op 103-jarige leeftijd is overleden. Het nummer was een van de populairste liedjes tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dit nummer heeft de Konrad Konselleck Big Band samen met Ellen ten Dame ook opgenomen als muzikale groet. De geweldige compilatie is aangeboden als clip op Facebook. Opdat we volgend jaar samen live van de muziek mogen genieten. Afhankelijk van de coronamaatregelen wordt bekeken op welke wijze dit kan worden georganiseerd.

Dodenherdenking 4 mei

Gemeente Amersfoort en gemeente Leusden verzorgden samen dit jaar een unieke Dodenherdenking; de Stille Tocht was vanaf 19.15 uur via meerdere kanalen online te volgen. Bekijk de opname op YouTube.

Wandelroutes met app en/of boekje

De Stichting Schuilplaatsverleners heeft een bijzondere app ontwikkeld: de Hoop&Vrees wandel-app. Om alleen te lopen, op afstand van elkaar of als het weer kan. De Hoop en Vrees route-app is gratis te downloaden voor telefoon of tablet, Apple en Android. Kijk voor meer informatie op de website van Stichting Schuilplaatsverleners. ‘Verloren vrijheid herwonnen’ is een boekje met een wandeling van station naar Kamp Amersfoort, onder andere langs de plaquette op de Barchman Wuytierslaan 40-42, de Regentesselaan, de Utrechtseweg en langs het huis van Cilia Loots aan de Kapelweg, waar zij een Montessorischool leidde en Joodse onderduikers verborgen hield. Het boekje is te koop voor € 1,50 bij diverse verkooppunten waaronder bekende boekhandels. Een overzicht van de verkoopadressen staat op www.gildeamersfoort.nl

Herdenken, Vieren, Verbinding en Samenwerken

Het college en de raad hebben op 16 juli 2019 de wens uitgesproken in Amersfoort te komen tot een waardige en respectvolle herdenking en viering van 75 jaar bevrijding. Met Herdenken, Vieren, Verbinding en Samenwerken als pijlers startte het programma 75 jaar Vrijheid. Het is intussen duidelijk dat we op een andere manier hebben moeten herdenken en vieren dan oorspronkelijk de bedoeling was. Met de beperkingen en de creatieve (digitale) middelen, heeft Amersfoort 75 jaar Vrijheid met alle partners en initiatiefnemers in de stad keihard gewerkt aan het verbinden en ondersteunen van alternatieve mogelijkheden.

Lees ook de Raadsinformatiebrieven rond dit thema (Pdf-bestand)

Verder Vieren en Herdenken 2021

Ook dit jaar staan Amersfoort, Hoogland en Hooglanderveen stil bij 75 jaar vrijheid, met een speciaal programma in de week van 3 tot en met 9 mei:

Programma 2021