Afval in juiste container

Amersfoorters scheiden zoveel mogelijk hun afval. Als u thuis uw afval scheidt en in de juiste container doet, helpt u direct mee om afval een nieuw leven te geven. Gft, papier, karton, pmd, glas en textiel kunnen allemaal opnieuw gebruikt worden.

GFT: ook etensresten mogen erbij

Bij groente-, fruit- en tuinafval denkt u natuurlijk snel aan aardappelschillen, fruitresten, koffiedik, bloemen en planten. Maar wist u dat ook etensresten bij het gft mogen? Gekookte aardappels, bakvet, botjes, deeg, friet, kaas, koekjes, kwark, noten, pudding, rauw vlees, snoep en vis- en vleesresten mogen bijvoorbeeld ook bij het gft. Een volledige lijst van a t/m z vindt u in de scheidingswijzer van ROVA.

De meeste Amersfoorters gebruiken een bakje op het aanrecht om hun groente- fruit- en etensresten in te doen. Een biobakje, champignonbakje, soepkom.... het maakt eigenlijk niet uit. Het bakje legen ze dan later in de gft-kliko. Wel zo handig.

PMD: plastic en metalen verpakkingen en drankenkartons

Afwasmiddelflessen, aluminium, bierdoppen, blikjes, drinkpakjes, melkpakken, mandarijnennetjes en shampooflessen zijn slechts een paar voorbeelden van de spullen die bij het pmd mogen. Een volledige lijst van a t/m z vindt u in de scheidingswijzer van ROVA. Wilt u weten wat er met pmd gebeurt, kijk dan eens op de website doemeemetpmd.nl.

Papier en karton

In de papierbak kunt u onder andere boeken, enveloppen, kranten, lege wc-rollen, printpapier, reclamefolders, tijdschriften en verscheurde kartonnen dozen kwijt. Een volledige lijst van a t/m z vindt u in de scheidingswijzer van ROVA.

  Glas

  In de glasbak horen bijvoorbeeld babyvoedingpotjes, bierflesjes zonder statiegeld, deodorantflesjes, groentepotjes, jampotten, parfumflesjes en wijnflessen. Een volledige lijst van a t/m z vindt u in de scheidingswijzer van ROVA.

  Textiel

  Bij het textiel kunt u jassen en kleding (goed en versleten) doen, maar ook dekens, gordijnen, lakens, poetsdoeken, riemen en schoenen. Een volledige lijst van a t/m z vindt u in de scheidingswijzer van ROVA.

  KCA: klein chemisch afval

  Klein chemisch afval (KCA) kunt u wegbrengen naar het milieubrengstation. Ook rijdt er een speciale auto rond voor inzameling van KCA. Denk aan batterijen, medicijnen, schoonmaakmiddelen, spaarlampen, terpetine en verf. Een volledige lijst van a t/m z vindt u in de scheidingswijzer van ROVA.

  Kringloopwinkel: voor spullen die we opnieuw kunnen gebruiken

  Spullen die heel en netjes zijn, kunt u naar de kringloopwinkel brengen. Dan kunnen andere mensen er gebruik van maken. Kijk voor meer informatie op www.kringloopamersfoortleusden.nl.

  Kliko in de tuin en verzamelcontainers in de buurt

  Veel mensen hebben een gft-container voor groente-, fruit- en tuinafval, een pmd-container voor plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drinkkartons en een papier-container. In de wijk staan bovengrondse en ondergrondse verzamelcontainers voor:

  • plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drinkkartons (pmd)
   • papier en karton
   • glas
   • textiel

  In of bij hoogbouw of semi-hoogbouw hebben Amersfoorters geen gft-kliko of gft-verzamelcontainer staan. Op dit moment werken we aan een plan om het scheiden van gft ook in hoogbouw of semi hoogbouw mogelijk te maken.

  Amersfoorters over afval scheiden

  Hoe gaan andere Amersfoorters om met hun afval? De familie Vermeulen vertelt:

  Helaas is het niet mogelijk om deze video te bekijken aangezien u Marketing Cookies heeft geblokkeerd. Voor meer informatie kunt u terecht op onze Cookies pagina. U kunt deze video alsnog bekijken op YouTube.

  Meer weten over afval?

  Lees meer over de inzameling van afval. Of kijk voor meer informatie op www.rova.nl.

  Contact ROVA

  Meer weten over herbruikbaar materiaal?

  AmersfoortDuurzaam.nl is hét nieuwe platform dat doorlopend wordt aangevuld met inspirerende en motiverende voorbeelden van duurzame inwoners en ondernemers in Amersfoort.

  Bezoek het platform