Afval in juiste container

Amersfoorters scheiden zoveel mogelijk hun afval. Als je thuis jouw afval scheidt en in de juiste container doet, help je direct mee om afval een nieuw leven te geven. Gft, papier, karton, pmd, glas en textiel kunnen allemaal opnieuw gebruikt worden.

Gft: ook etensresten mogen erbij

Bij groente-, fruit- en tuinafval denk je snel aan aardappelschillen, fruitresten, koffiedik, bloemen en planten. Maar wist je dat ook etensresten bij het gft mogen? Gekookte aardappels, bakvet, botjes, deeg, friet, kaas, koekjes, kwark, noten, pudding, rauw vlees, snoep en vis- en vleesresten bijvoorbeeld. Een volledige lijst vind je in de scheidingswijzer van ROVA.

De meeste Amersfoorters gebruiken een bakje op het aanrecht om hun groente- fruit- en etensresten in te doen. Een biobakje, champignonbakje, soepkom. het maakt eigenlijk niet uit. Het bakje legen ze dan later in de gft-kliko. Wel zo handig.

Pmd: plastic en metalen verpakkingen en drankenkartons

Afwasmiddelflessen, aluminium, bierdoppen, blikjes, drinkpakjes, melkpakken, mandarijnennetjes en shampooflessen zijn maar een paar voorbeelden van de spullen die bij het pmd-afval mogen. Stel jezelf bij het scheiden van afval de vraag: is mijn plastic of metalen afval een verpakking? Als het antwoord ja is, kan het bij pmd-afval. Anders niet. Gebruiksvoorwerpen zoals tuinstoelen en opblaaszwembaden horen er dus niet bij. Deze voorwerpen verstoren het sorteerproces bij de verwerker.

Een volledige lijst van wat pmd-afval is, vind je in de scheidingswijzer op de website van ROVA. Wil je weten wat er met pmd gebeurt? Kijk dan eens op de website doemeemetpmd.nl.

Papier en karton

In de papierbak kun je onder andere boeken, enveloppen, kranten, lege wc-rollen, printpapier, reclamefolders, tijdschriften en verscheurde kartonnen dozen kwijt. Kijk voor een volledige lijst in de scheidingswijzer op de website van ROVA.

  Glas

  In de glasbak horen bijvoorbeeld babyvoedingpotjes, bierflesjes zonder statiegeld, deodorantflesjes, groentepotjes, jampotten, parfumflesjes en wijnflessen. Kijk voor de volledige lijst in de scheidingswijzer op de website van ROVA.

  Textiel

  Bij het textiel kun je jassen en kleding (goed en versleten) doen, maar ook dekens, gordijnen, lakens, poetsdoeken, riemen en schoenen. De volledige lijst vind je in de scheidingswijzer op de website van ROVA.

  KCA: klein chemisch afval

  Klein chemisch afval (KCA) kun je wegbrengen naar het milieubrengstation. Ook rijdt er een speciale auto rond voor inzameling van KCA. Denk aan batterijen, medicijnen, schoonmaakmiddelen, spaarlampen, terpentine en verf. De volledige lijst vind je in de scheidingswijzer op de website van ROVA.

  Kringloopwinkel: voor spullen die we opnieuw kunnen gebruiken

  Spullen die heel en netjes zijn, kun je naar de kringloopwinkel brengen. Dan kunnen andere mensen er gebruik van maken. Kijk voor meer informatie op www.kringloopamersfoortleusden.nl.

  Kliko in de tuin en verzamelcontainers in de buurt

  Veel mensen hebben een gft-container voor groente-, fruit- en tuinafval, een pmd-container voor plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drinkkartons en een papiercontainer. In de wijk staan bovengrondse en ondergrondse verzamelcontainers voor:

  • plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drinkkartons (pmd)
   • papier en karton
   • glas
   • textiel

  Waar de containers zijn, zie je op de kaart op de website Amersfoort in Beeld.

  In of bij hoogbouw of semi-hoogbouw hebben Amersfoorters geen gft-kliko of gft-verzamelcontainer. Op dit moment werken we aan een plan om het scheiden van gft ook voor deze bewoners mogelijk te maken.

  Meer weten over afval?

  Lees meer over de inzameling van afval. Of kijk voor meer informatie op www.rova.nl.

  Contact ROVA

  Meer weten over herbruikbaar materiaal?

  Het platform AmersfoortDuurzaam.nl wordt doorlopend aangevuld met voorbeelden van duurzame inwoners en ondernemers in Amersfoort.

  Bezoek het platform