109 zelfstandige studio’s voor Oekraïense vluchtelingen

Vanaf half mei verhuizen er in totaal 252 oorlogsvluchtelingen uit Oekraïne (waarvan 58 kinderen), van gastgezinnen en tijdelijke opvanglocaties in Amersfoort, naar een nieuwe noodopvanglocatie. Zij gaan naar 109 zelfstandige studio’s aan de Hardwareweg 4 en 6. Gemeente Amersfoort is eigenaar van de panden en gebruikt ze maximaal 10 jaar als opvanglocatie. Dit om leegstand in tijden van woningnood tegen te gaan, totdat Hoefkwartier verder wordt ontwikkeld van kantoorgebied naar stadswijk.

Studio’s

De afgelopen 5 maanden heeft Heilijgers het pand verbouwd met hulp van diverse onderaannemers. De studio’s zijn geschikt voor 2-3 personen en hebben een gemiddelde oppervlakte van 28 vierkante meter. Ze beschikken over een eigen wc, douche en keuken en zijn sober ingericht met een bed, kast, tafel en stoel. Er is er een gemeenschappelijke ruimte voor de bewoners om elkaar te ontmoeten. 

Een sober ingerichte kamer met twee eenpersoonsbedden, een gedekte tafel met drie stoelen en twee ramen met gordijnen.

De verbouwing is mogelijk gemaakt door subsidie van het Rijk. De belangstelling voor deze vorm van noodopvang is groot, want veel vluchtelingen zijn na 2 jaar noodopvang of gastgezin met gedeelde voorzieningen, toe aan een verblijf met iets meer privacy en met een gezamenlijke buitenruimte met speelmogelijkheden. Op dit moment wordt er nog hard gewerkt aan het inrichten van de buitenruimte. 

Eerste boom

Burgemeester Lucas Bolsius plantte samen met directeur Herman Broekhuizen (Heilijgers) en hovenier Arno Hoefakker (Hoefakker boomspecialisten) de eerste boom bij de ingang van het pand.

Burgemeester Lucas Bolsius plant samen met directeur Herman Broekhuizen en hovenier Arno Hoefakker de eerste boom bij de ingang van het pand.

Huidige opvanglocaties

Sinds maart 2022 vangt de gemeente Amersfoort oorlogsvluchtelingen uit Oekraïne op in gemeentelijke opvanglocaties en bij gastgezinnen. Kinderen gaan naar school en volwassenen mogen werken. Op dit moment vangen we in Amersfoort ongeveer 550 Oekraïners op, dit is inclusief de mensen die bij een gastgezin verblijven. De gemeentelijke opvanglocaties aan de Hellestraat (tot juni 2028) en Utrechtseweg (tot juli 2025) zijn tijdelijke noodopvanglocaties met gedeelde kamers en gezamenlijke douches en keukens.