Ontwikkeling kloosterterrein Monseigneur Blom Barchman Wuytierslaan 55

Algemeen

Kerkelijke instelling Monseigneur Blom (KIMB) heeft begin 2019 een voorstel ingediend om het oude kloostergebouw en de zorgvleugel aan de Barchman Wuytierslaan 55 te renoveren/restaureren. Voorgesteld wordt het kloosterterrein, met respect voor de aanwezige natuur, gedeeltelijk te herontwikkelen met sociale huurappartementen, middeldure huurappartementen, woon-zorgvoorzieningen en gemeenschappelijke voorzieningen.

Algemeen

In oktober 2020 heeft KIMB het kloosterterrein verkocht aan Van Wijnen Projectontwikkeling Midden. Samen met Omnia Wonen, Beweging 3.0 en Bijzondere Plekken heeft Van Wijnen een ontwikkelconcept voor het terrein opgesteld. Het klooster zelf en het aangelegen woonzorgcomplex is verkocht aan de Emmagroep.

Ontwerpbestemmingsplan

Het Ontwerp Chw bestemmingsplan Landgoed Blom en het beeldkwaliteitsplan ligt van donderdag 21 december 2023 tot en met woensdag 31 januari 2024 ter inzage.

Bekijk

Zienswijze indienen

Gedurende de periode van de ter inzagelegging kan iedereen schriftelijk of mondeling een zienswijze indienen over het Chw ontwerp bestemmingsplan en het ontwerp beeldkwaliteitsplan.

Het schriftelijk indienen van een zienswijze kan door:

  • Een brief te schrijven en deze per post sturen naar:

De gemeenteraad 
t.a.v. mevrouw L. Hom 
postbus 4000 
3800 EA Amersfoort

  • Via het Online formulier:

Op www.amersfoort.nl/bestemmingsplannen is gedurende de ter inzage periode bij de informatie over het Chw bestemmingsplan Landgoed Blom een formulier te vinden waarmee je digitaal een zienswijze kunt indienen. Inloggen met DigiD is hierbij verplicht. Als je jouw zienswijze digitaal indient, krijg je een bevestiging via het e-mailadres dat je hebt ingevuld. Jouw zienswijze komt automatisch bij de juiste afdeling terecht. 
Vermeld in de zienswijze op welk ontwerpbesluit de zienswijze betrekking heeft.

Daarnaast bestaat de mogelijkheid voor het mondeling kenbaar maken van een zienswijze. Hiervoor kun je tijdens kantooruren van maandag tot en met donderdag telefonisch contact opnemen met mevrouw L. Hom via telefoonnummer 
06 3457 7621.

 

Uitwerkingsvoorstel

Nadat op 13 juli 2021 de kaders voor de ontwikkeling (pdf, 841 kb) door de gemeenteraad zijn vastgesteld, is gewerkt aan het uitwerkingsplan. Het uitwerkingsvoorstel (pdf, 641 kb) is op 28 november 2023 vastgesteld door de gemeenteraad.

De initiatiefnemers hebben een magazine (pdf, 56,1 mb) gemaakt over de ontwikkeling. Dit zijn de belangrijkste punten uit het uitwerkingsvoorstel:

  • De ontwikkeling van Landgoed Blom betekent de toevoeging van 200 (huur)woningen aan de Amersfoortse woningvoorraad. Het plan bestaat uit een mix van 2-, en 3-, en vierkamerwoningen in verschillende huursegmenten. 
  • Landgoed Blom valt binnen het stedelijk gebied, maar het kent ook belangrijke natuurwaarden (pdf, 8,2 mb). De plannen zijn zo vormgegeven dat mogelijke negatieve effecten op deze natuurwaarden zoveel mogelijk worden beperkt. Dit gebeurt onder meer door de bebouwing te concentreren op 2 bouwvelden. Een deel van het terrein wordt ingezet als foerageergebied voor de das. De toegankelijkheid van de velden die niet worden bebouwd wordt (verder) beperkt, waardoor er meer rust en ruimte komt voor de aanwezige flora en fauna. De bebouwing blijft onder de boomtoppen en komt niet boven de 4 tot 6 lagen zoals opgenomen in de kaderstellende notitie. 
  • Voor de ontwikkeling van het landgoed Blom wordt rekening gehouden met een zorgvuldige inpassing in de natuur, een menging van bewoners en woningen (sociaal, midden en vrije sector) en aanvullende functies bestaande uit zorg en collectieve voorzieningen. 
  • Wonen op het Blom terrein betekent wonen in een geborgde gemeenschap waar wordt omgezien naar elkaar, gezorgd voor elkaar, voorzieningen worden gedeeld en de openbare ruimte gezamenlijk wordt onderhouden. Het samenleefplan (pdf, 2,5 mb) is hierbinnen een belangrijk onderdeel.
  • De locatie heeft voldoende ruimte voor de aanleg van het aantal parkeerplaatsen (pdf, 446 kb) dat de parkeernorm voorschrijft. Bij de ingang van het terrein komt een gebouwde flexibele parkeeroplossing. Vanuit landschappelijk en ecologisch oogpunt is een maximale parkeergarage echter minder wenselijk. Het voorstel is dan ook om met een lager aantal parkeerplaatsen te starten. Ingezet wordt op aanvullende maatregelen om de parkeerdruk te verminderen.
  • De bewoners van het nabijgelegen AsielZoekersCentrum (AZC) van het COA vormen een grote belangengroep voor deze ontwikkeling. Er zijn ideeën om de beoogde vlindertuin te delen met het COA en vanuit hun terrein toegankelijk te maken. Daarnaast wordt het COA actief betrokken bij de placemaking.
  • Het Uitwerkingsvoorstel (Stedenbouwkundig Plan) is de onderlegger voor het Bestemmingsplan/omgevingsplan. Op basis van een onherroepelijk bestemmingsplan/omgevingsplan worden straks omgevingsvergunningen verleend voor de herontwikkeling.

Meer informatie

Voor meer informatie over dit initiatief kun je ook terecht op de website Landgoed Blom. Via deze website blijf je op de hoogte van verdere stappen in de ontwikkeling van Landgoed Blom.